Vragen van het lid Çelik (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een voorwaarde die de ABN/Amro verbindt aan sponsoring (ingezonden 20 maart 2012).

Antwoord van minister Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 5 april 2012).

Vraag 1 t/m 4

Hoe beoordeelt u het dat de ABN/Amrobank alleen de laatste schooldag van het vmbo van het Stella Maris College in Valkenburg wil sponsoren als ze ook de leerlingen van de havo, het atheneum en het gymnasium in Meerssen mag sponsoren «aangezien deze leerlingen in aanmerking komen voor het studentenpakket (hbo en wo als vervolgopleiding)»?1

Deelt u de interpretatie van het Stella Maris College dat «de ABN/Amrobank vmbo’ers kennelijk beschouwt als tweederangsburgers en dat het heel verkeerd voelt als men zulke redenen aanvoert om geen sponsorbijdrage te leveren»?

Welke effecten verwacht u van deze houding van de sponsor voor het vaak onverdiend negatieve imago van het vmbo?

Wijst de wijze waarop de laatste schooldag op deze school afhankelijk wordt van de voorwaarden die deze sponsor stelt, op een sluipend proces van een groeiende afhankelijkheid van scholen van sponsoring? Zo ja, wat gaat u daartegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1 t/m 4

Het artikel «Vmbo-leerlingen zijn geen tweederangsburgers» uit het Dagblad de Limburger van 15 maart 2012, waaraan wordt gerefereerd, berust op een misverstand. Inmiddels is dit misverstand recht gezet. Op de website van het Stella Maris College en in de editie Heuvelland van De Limburger van 17 maart 2012 is een rectificatie verschenen.2 3

Sponsoring is een zaak tussen school en sponsor. Het uitgangspunt is dat het sponsorbelang niet leidt tot ongewenste beïnvloeding van het onderwijs of aantasting van de onafhankelijkheid van het schoolbestuur. Daarom heeft het ministerie van OCW begin 2009 samen met onderwijsorganisaties en andere belangenorganisaties een convenant gesloten dat gedragsregels en richtlijnen bevat voor het sponsorbeleid van scholen.


X Noot
1

«Vmbo-leerlingen zijn geen tweederangsburgers» in Dagblad De Limburger.

X Noot
2

«ABN-AMRO» op de website van het Stella Maris College.

X Noot
3

«Bank sponsort schoolfeest toch» in Dagblad De Limburger, editie Heuvelland.

Naar boven