Vragen van de leden Van Hijum, Koopmans en Koppejan (allen CDA) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Veiligheid en Justitie over de inhuur van flexibele arbeidskrachten via de aanbestedingskalender (ingezonden 15 maart 2012).

Mededeling van minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Veiligheid en Justitie (ontvangen 5 april 2012).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de aanbesteding door de Rijksoverheid die staat vermeld op de aanbestedingskalender «Diensten voor de terbeschikkingstelling van personeel, met inbegrip van tijdelijk personeel» met het nummer 2012/S 49–080460?

Vraag 2

Is het waar dat deze aanbesteding is onderverdeeld in 3 percelen, te weten;

  • Perceel 1 (uitzenden/detacheren EL&I-diensten): 27 600 000 EUR excl.btw of ca. 950 000 uur op jaarbasis,

  • Perceel 2 (uitzenden/detacheren V&J-/BZK-diensten): 16 100 000 EUR excl.btw of 400 000 – 450 000 uur op jaarbasis,

  • Perceel 3 (payrollen): 2 500 000 EUR excl.btw of ca. 75 000 uur op jaarbasis?

Vraag 3

Wat vindt u er van dat in tijde van bezuinigingen de Rijksoverheid nog steeds meer dan 45 miljoen euro uitgeeft aan de inhuur van tijdelijk personeel? Is de indruk juist dat de taakstelling die ministeries hebben om de organisatie in te krimpen gedeeltelijk ongedaan wordt gemaakt door de inhuur van flexkrachten via de achterdeur?

Vraag 4

Klopt het bericht dat vanuit de ministeries wordt verwacht dat de percelen 1 en 2 in omvang zullen afnemen en dat perceel 3 juist zal toenemen in de loop der jaren? Welke omvang zullen detacheren/uitzenden en payrollen bij de betreffende ministeries uiteindelijk structureel bereiken?

Vraag 5

Welke overwegingen liggen ten grondslag aan het op grote schaal vervangen van medewerkers door personeel dat werkt op flexibele basis? Vindt u dat de Rijksoverheid hiermee het goede voorbeeld geeft aan de private sector? In hoeverre is de Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor Rijksambtenaren van toepassing op de ingehuurde flexkrachten? Welke financiële en andere voordelen worden met deze aanbesteding behaald? En welke kansen en zekerheden wordt geboden aan de flexkrachten?

Vraag 6

Wat wordt er bij deze aanbesteding gedaan om het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)’ers een kans te geven om (een deel van de) opdracht te verwerven?

Vraag 7

Kunt u een overzicht geven van alle aanbestedingen die op dit gebied zijn en nog worden gedaan door alle ministeries en bijbehorende diensten afzonderlijk?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de leden Van Hijum, Koopmans en Koppejan over de inhuur van flexibele arbeidskrachten via de aanbestedingskalender, die werden ingezonden op 15 maart 2012 met kenmerk 2012Z05314, deel ik u, mede namens mijn ambtgenoten van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Veiligheid en Justitie mee dat het helaas niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De oorzaak hiervan is dat nog niet alle benodigde gegevens zijn verkregen.

Naar boven