Vragen van het lid Schouw (D66) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verstrekken van biometrische gegevens aan de Verenigde Staten (ingezonden 7 februari 2012).

Mededeling van minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 30 maart 2012).

Vraag 1

Kent u het bericht «Dutch Government selects Sagem Identification for secure travel documents»?1

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de productie van Nederlandse reisdocumenten zoals paspoorten en ID-kaarten voor de komende 7 à 10 jaar heeft uitbesteed aan het bedrijf Morpho (voorheen Sagem)?

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat de biometrische gegevens voor de Nederlandse reisdocumenten, zoals digitale gezichtsscans en vingerafdrukken, opgeslagen liggen in de databank van Morpho BV in Haarlem?2

Vraag 4

Bent u zich bewust van het feit dat Morpho (voorheen Sagem) onderdeel is van de Safran Group en dat de Safran Group verschillende vestigingen in de Verenigde Staten van Amerika heeft?

Vraag 5

Bent u zich bewust van het feit dat, vanwege deze vestigingen van de Safran Group in de Verenigde Staten, ook het bedrijf Morpho BV in Haarlem onder Amerikaanse jurisdictie valt?

Vraag 6

Bent u zich ervan bewust dat de Amerikaanse autoriteiten biometrische gegevens kunnen opvragen uit de databank van Morpho BV op basis van de Patriot Act?

Vraag 7

Kunt u aangeven of Morpho BV ooit verzoeken heeft gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor het verstrekken van biometrische gegevens? Kunt u aangeven om hoeveel verzoeken dit gaat? Kunt u aangeven of het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ooit verzoeken heeft gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor het verstrekken van biometrische gegevens uit de databank van Morpho op basis een rechtshulpverzoek?

Vraag 8

Kunt u aangeven aan welke criteria deze verzoeken worden getoetst? Kunt u aangeven in hoeveel gevallen deze verzoeken zijn toegewezen en in hoeveel gevallen deze verzoeken zijn afgewezen?

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat de beantwoording van de vragen van de heer Schouw nog meer tijd vraagt dan met het verleende uitstel is gegeven. De reden is dat de vragen van de heer Schouw een goede bestudering van de bevoegdheden van de Amerikaanse autoriteiten op grond van de Patriot Act vereist. Daarbij komt dat de bevoegdheden van de Patriot Act niet alleen de persoonsgegevens in het kader van de personalisatie van de reisdocumenten raken maar ook andere gegevensverzamelingen die van Nederlandse burgers worden aangelegd. Dit gegeven is voor mij aanleiding de Kamer over deze problematiek te informeren met een algemene brief. Het onderzoek dat nodig is voor een adequate informatievoorziening vergt echter de nodige tijd. Ik streef ernaar dit onderzoek binnen zes weken af te ronden.


X Noot
1

Persbericht van 30 juni 2010, «Dutch Government selects Sagem Identification for secure travel documents», Sagem Identification (Safran Group).

X Noot
2

Persbericht van 1 februari 2012, «Uw vingerafdrukken in de Twilight zone», Privacy First.

Naar boven