Vragen van het lid Elissen (PVV) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de gemeente Terneuzen die jarenlang een coffeeshop ondersteunde (ingezonden 6 februari 2012).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 12 maart 2012). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 1678.

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Gedoogbende»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3, 4

Deelt u de conclusie die in het artikel wordt getrokken dat de gemeente Terneuzen deelgenomen heeft aan strafbare feiten door coffeeshop Checkpoint te ondersteunen? Zo nee, waarom niet?

Wat betekent deze uitspraak voor andere gemeenten die lokale coffeeshops hebben ondersteund? Wat betekent de uitspraak voor het Nederlandse coffeeshopbeleid?

Bent u nog voornemens om maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijke bestuurders? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 2, 3, 4

Het is aan de rechter om een oordeel te geven over het optreden door de gemeente en haar bestuurders. In casu is er sprake van een strafrechtelijke vervolging van de coffeeshophouder en enkele medewerkers, niet van de gemeente. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in cassatie. Wat deze uitspraak precies betekent voor gemeenten of het Nederlandse coffeeshopbeleid kan ik om die reden nog niet aangeven.


X Noot
1

«Gedoogbende», De Telegraaf, 3 februari 2012.

Naar boven