Vragen van het lid Elissen (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën over het beleggen van «overtollig» geld van de provincie Noord-Holland (ingezonden 3 februari 2012).

Mededeling van minister Spies (Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Financiën (ontvangen 23 februari 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Provincie Noord-Holland gaat weer «beleggen»?1

Vraag 2

Is het waar dat de provincie Noord-Holland haar «overtollige» geld nu bij private instellingen gaat beleggen?

Vraag 3

Bestaat er inderdaad een afspraak tussen de provincie Noord-Holland en de Nederlandse Staat om reserves te beleggen middels schatkistbankieren? Zo ja, wat is de status van deze afspraak? Is deze afspraak geschonden nu de provincie Noord-Holland bij private instellingen gaat beleggen? Zo ja, wat zijn hier de consequenties van?

Vraag 4

Deelt u de mening dat overheden geen geld moeten gaan beleggen bij private instellingen? Zo nee, waarom niet? Heeft u de provincie Noord-Holland aangesproken op de in het artikel genoemde beleggingsplannen? Zo nee, waarom niet? Wie draagt het risico als de belegging niet het gewenste resultaat oplevert?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u het leervermogen van de provincie Noord-Holland, aangezien de provincie Noord-Holland eerder ook al geld had uitstaan bij de IJslandse bank Landsbanki?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Elissen (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën over het beleggen van «overtollig» geld van de provincie Noord-Holland (ingezonden 3 februari 2012 met kenmerk 2012Z01952) deel ik u mede dat het niet lukt om deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. Momenteel vindt er nader overleg plaats met de Provincie Noord-Holland over de gestelde vragen opdat ik de vragen op basis van de juiste feiten kan beantwoorden. Beantwoording zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden.


X Noot
1

«Provincie Noord-Holland gaat weer beleggen» (Haarlems Dagblad, 1 februari 2012, http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article13754063.ece/Provincie-Noord-Holland-gaat-weer-beleggen)

Naar boven