Vragen van het lid El Fassed aan de minister van Buitenlandse Zaken over het rapport Kosovo and Serbia: A Little Goodwill Could Go a Long Way (ingezonden 13 februari 2012).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 17 februari 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport Kosovo and Serbia: A Little Goodwill Could Go a Long Way van de International Crisis Group (ICG)?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Welke uitwerking is gegeven aan de aanvullende voorwaarden voor Servië om het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te verkrijgen?

Antwoord 2

Er zijn geen aanvullende voorwaarden aan Servië gesteld om het kandidaat-lidmaatschap te verkrijgen. De Europese Raad van december 2011 heeft de Raad Algemene Zaken gevraagd in februari een oordeel te vellen over de vraag of Servië een geloofwaardige inzet is blijven tonen en verdere vooruitgang heeft geboekt bij het te goeder trouw uitvoeren van afspraken die gemaakt zijn in de dialoog over onder meer het geïntegreerd grensbeheer, een akkoord heeft bereikt over inclusieve regionale samenwerking, en actief heeft meegewerkt zodat EULEX en KFOR hun mandaten konden uitvoeren. Ik bespreek de stand van zaken hiervan op 16 februari a.s. met uw Kamer tijdens het algemeen overleg over de Raad Algemene Zaken van 28 februari 2012.

Vraag 3

Welke positie heeft Nederland ingenomen in de discussie over het kandidaat-lidmaatschap van Servië in de vergadering van het Political and Security Committee eind januari?

Antwoord 3

Het eventuele kandidaat-lidmaatschap van Servië is niet aan de orde geweest.

Vraag 4

Bent u bereid de aan Nederland gerichte aanbeveling1 uit het rapport op te volgen en dus het kandidaat-lidmaatschap aan Servië toe te kennen op voorwaarde dat Servië toestaat dat Kosovo zonder begeleiding van de VN bij regionale overleggen aanschuift, dat het akkoord over grensverkeer technisch wordt uitgewerkt en dat de wegen richting Kosovo vrij zijn van barrières?2 Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Ja. Nederland kan instemmen met het verlenen van de status van kandidaat-lidstaat aan Servië als aan de conclusies van de Europese Raad van 9 december 2011 is voldaan. Ik verwijs u naar de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken d.d. 28 februari 2012, kenmerk DIE-185/12.

Vraag 5

Hoe beoordeelt u de overige aanbevelingen van het rapport?

Antwoord 5

Het is niet aan mij om te reageren op aanbevelingen die aan derden zijn gericht. De regering ziet de door de EU gefaciliteerde «Belgrado-Pristina dialoog» als de enige weg naar normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen.

Vraag 6

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg op 16 februari a.s. over de Raad Algemene Zaken van 28 februari in verband met het besluitvormingsproces over het toekennen van het kandidaat-lidmaatschap aan Servië? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Ja.


X Noot
1

«To the governments of Germany, the Netherlands and the UK:

12. Support the granting of EU candidate status to Serbia in March 2012, provided it has met the conditions in recommendations 1, 3 and 6 above.»

X Noot
2

«To the governments of Kosovo and Serbia:

1. Agree on Kosovo’s full and equal participation and signature rights in regional meetings without a UN Mission (UNMIK) chaperone and identified with a formulation that includes either

a) a simple disclaimer that participation is without prejudice to member states» position on status; or

b) a reference to UN Security Council Resolution 1 244, together with a reference to the 2010 advisory opinion of the International Court of Justice, and UN General Assembly Resolution 64/248.

3. Complete technical preparations, gradually implement the agreement on integrated management of border crossing points (IBM) with EU support and normalise traffic through customs gates 1 and 31.

[...]

To the government of Serbia:

6. Ensure roads to crossing points with Kosovo are free of barriers.»

Naar boven