Vragen van de leden Vermeij en Van der Veen (beiden PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over diabetes op het werk (ingezonden 27 januari 2012).

Mededeling van staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ontvangen 16 februari 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het onderzoek Diabetes op het werk?1

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de bevinding dat de werkgevers van nu nog niet voorbereid zijn op de toekomst, en dat organisaties vooral reactief te werk gaan? Deelt u de mening dat tijdige onderkenning en goede zorg niet alleen goed is voor werknemers maar ook voor werkgevers? Stimuleert u (direct of indirect) bedrijven om een proactiever beleid te voeren op het tijdig onderkennen van diabetes? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het in het kader van duurzame inzetbaarheid van belang is om de rol van de bedrijfsarts te versterken en de bedrijfsarts vaker dan nu het geval is proactief in te zetten? Ziet u een rol voor uzelf bij het stimuleren hiervan? Zo nee waarom niet? Zo ja, welke?

Vraag 4

Welke oplossingen bieden het Actieplan Gezond bedrijf en het bevorderen van langdurige inzet voor de problemen die in het onderzoek gesignaleerd worden? Bent u van mening dat het huidige beleid een adequate oplossing biedt voor de in het rapport geschetste problemen? Zo nee, overweegt u aanvullend beleid en waar bestaat dit beleid dan uit?

Mededeling

Hierbij deel ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede dat de beantwoording van de Kamervragen van de leden Vermeij en Van der Steen (PvdA) over diabetes op het werk, binnen de gestelde termijn van drie weken niet mogelijk is.

Om tot zo goed mogelijke beantwoording te komen is er nog nadere afstemming nodig tussen de ministeries.


X Noot
1

Nivel 2012, Diabetes op de werkvloer: een onderzoek onder werkgevers en werknemers.

Naar boven