Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Veiligheid en Justitie over een geheime keylogger op 141 miljoen smartphones (ingezonden 2 december 2011).

Mededeling van minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) (ontvangen 22 december 2011).

Vraag 1

Klopt het bericht dat het bedrijf Carrier IQ miljoenen smartphones heeft uitgerust met geheime spyware, zoals vermeld staat in het artikel «Geheime keylogger op 141 miljoen smartphones»?1

Vraag 2

Bent u ervan op de hoogte of dit bedrijf ook in Nederland gegevens verzamelt door smartphones te voorzien van software die dienst doet als keylogger, sms-berichten onderschept en sms-berichten en https-verkeer registreert? Zo ja, worden er door dit bedrijf wetten en regels overtreden? Zo nee, deelt u de mening dat een verbod voor het installeren van software die, zonder medeweten van de gebruiker, een registratie maakt van toetsaanslagen, sms-berichten en https-verkeer, wenselijk is?

Vraag 3

Is het waar dat Carrier IQ de verzamelde data niet alleen doorgeeft aan haar klanten maar deze informatie ook verkoopt aan derden? Zo ja, deelt u de mening dat dit zeer onwenselijk is omdat het een inbreuk doet op de privacy en de veiligheid van de smartphone-eigenaar?

Vraag 4

Hoe kijkt u aan tegen het feit dat het onmogelijk blijkt te zijn om de geheime afluisterdienst uit te zetten via een normale, door de consument te begrijpen manier? Deelt u de mening dat deze software op iedere smartphone kosteloos verwijderd dient te worden? Op welke manier kan de consument eventueel geleden schade op het bedrijf verhalen?

Vraag 5

Bent u ervan op de hoogte of de smartphones die binnen overheidsinstanties gebruikt worden voorzien zijn van deze spyware? Kunt u garanderen dat er geen overheidsinformatie afgetapt is die de veiligheid van de Nederlandse bevolking in gevaar kan brengen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 6

Is er bij u andere software bekend die via smartphones en tablets privacygevoelige gegevens bijhoudt, opslaat of anderszins verzamelt? Bestaat dergelijke software ook voor Iphone-apparatuur?

Mededeling

Hierbij deel ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mee dat de schriftelijke vragen van het lid Gesthuizen (SP) over de berichtgeving betreffende het aanwezig zijn van een zgn. keylogger op smartphones, ingezonden 2 december 2011, en van het lid Verhoeven (D66) over het aanwezig zijn van spyware op smartphones, ingezonden 7 december 2011, niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord.

De reden van uitstel is dat voor de beantwoording gewacht wordt op resultaten van een onderzoek door de toezichthouder.

Ik verwacht de betreffende vragen zo spoedig mogelijk te kunnen beantwoorden.

Naar boven