Vragen van de leden Kooiman, Gesthuizen en Smits (allen SP) aan de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het weigeren van onderwijs aan asielkinderen (ingezonden 27 september 2010).

Antwoord van minister Leers (Immigratie en Asiel), mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 3 december 2010) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 397.

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat tientallen kinderen die in een asielcomplex in Ter Apel verblijven al weken verstoken zijn van voortgezet onderwijs? Hoe heeft dit kunnen gebeuren?1

Antwoord 1

Ten gevolge van onduidelijkheden rond de financiering van het onderwijs in de vrijheidsbeperkende locatie (vbl) in Ter Apel is aan het begin van het schooljaar tot medio oktober geen voortgezet onderwijs aan kinderen op de vbl aangeboden. Voortgezet onderwijs voor de leerplichtige kinderen die in de vbl verblijven is inmiddels weer beschikbaar.

De afspraken die de gemeente en het COA in dit verband hebben gemaakt houden in dat met ingang van het schooljaar 2010–2011 de gemeente verantwoordelijk is voor het inhuren van het onderwijs en voor de financiering ervan. Om financiële redenen is de gemeente er echter niet in geslaagd onderwijs beschikbaar te krijgen. In overleg met het COA is tot een oplossing voor deze situatie gekomen.

Vraag 2, 3

Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat geruzie over geld kinderen van school houdt? Zo nee, waarom niet?

Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat er per direct een einde aan deze situatie komt en dat dit in de toekomst niet meer voor kan komen?

Antwoord 2, 3

Leerplichtige kinderen hebben recht op onderwijs. Inmiddels hebben het COA en de gemeente afspraken gemaakt ten aanzien van het bereiken van een structurele oplossing voor de financiering van het onderwijs.


XNoot
1

De Telegraaf, Jeugd asielcomplex krijgt geen onderwijs, 24 september 2010.

Naar boven