Vragen van de leden Hennis-Plasschaert en Van der Steur (beiden VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de wapenvergunning van Tristan van der V. (ingezonden 15 juli 2011).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 9 september 2011) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 3248.

Vraag 1 t/m 5

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Politie delete bewijs over wapenvergunning Tristan»?1

Klopt het dat er informatie over het verstrekken van de wapenvergunning aan T. van der V. is verwijderd? Zo ja, wanneer is dit (ongeveer) gebeurd? Had deze informatie verwijderd mogen worden? Is het verwijderen van dit soort informatie strafbaar?

Klopt het dat de infodesk een pdf-bestand aan de behandelaar van de wapenvergunning heeft gestuurd? Zo ja, is dat bestand bijgevoegd aan het fysieke dossier (papier)? Zo nee, waarom niet? Dienen dit soort bestanden ook digitaal bewaard te worden?

Bestaat er een wettelijke bewaartermijn voor documenten/informatie met betrekking tot wapenverloven en/of jachtaktes? Zo ja, welke termijn is hierop van toepassing?

Wordt in- en externe correspondentie van vertrekkende politiemedewerkers bewaard? Zo ja, hoe lang? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1 t/m 5

Deze vragen kunnen niet beantwoord worden zonder dat de resultaten van twee thans nog lopende onderzoeken bekend zijn. De hoofdofficier van justitie van Hollands Midden heeft het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd een second opinion uit te voeren naar het ontbrekende pdf-document dat deel uitmaakt van het onderzoek naar het wapenverlof van Tristan van der V. Het Openbaar Ministerie heeft geen reden te twijfelen aan de bevindingen van de Rijksrecherche, maar heeft in het kader van maximale zorgvuldigheid en transparantie dit verzoek gedaan. Het NFI is gevraagd het pdf-bestand terug te vinden en indien mogelijk, de inhoud van het bestand na te gaan.

Daarnaast is de Rijksrecherche verzocht aanvullend onderzoek te doen naar de bewaring van de email waar het pdf-document onderdeel van uitmaakt. Daarbij zal onderzoek worden gedaan naar de betreffende email en emailaccount en getracht worden een reconstructie te maken van hetgeen precies is gebeurd met dit pdf-document.

Nadat de uitkomsten van beide onderzoeken bekend zijn wordt uw Kamer hierover geïnformeerd.


X Noot
1

http://webwereld.nl/nieuws/107283/politie-delete-bewijs-over-wapenvergunning-tristan.html?m_i=z3Az5fp1kLjExUNVTA57TriMAhbEAi0f5bRUyKSZk9CmAbQ50#source=newsletter

Naar boven