Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de veroordeelde Palestijnse mensenrechtenactivist Ameer Makhoul (ingezonden 23 juni 2011).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 23 augustus 2011).

Vraag 1

Kent u het feit dat Ameer Makhoul, een vooraanstaand Palestijnse mensenrechtenactivist, op zondag 30 januari 2011 door de Israëlische rechtbank in Haifa veroordeeld is tot negen jaar gevangenisstraf?1

Antwoord 1

Ja. Makhoul heeft verklaard schuldig te zijn aan het tenlastegelegde: spionage voor de terroristische organisatie Hezbollah.

Vraag 2, 3

Heeft Nederland in het kader van de EU Guidelines on Human Rights Defenders de zaak Ameer Makhoul gemonitord? Indien dit het geval is, kunt u aangeven welke bijdrage Nederland heeft geleverd en de waarnemingen openbaar maken?

Hebben medewerkers van de ambassade van Nederland de rechtszittingen van Makhoul bijgewoond en is deze zaak tevens door hen in Europees verband besproken?

Antwoord 2, 3

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv, die voor de EU-ambassades fungeert als zgn. focal point human rights defenders, heeft op basis van genoemde Guidelines de zaak tegen de heer Makhoul actief gevolgd, vanaf het moment dat hem een reisbeperking werd opgelegd door de Israëlische autoriteiten (22 april 2010). Deze monitoring bestond eruit dat de ambassade de kwestie aan de orde heeft gesteld in het reguliere overleg van EU-posten in Tel Aviv. Voorts heeft de post voor de ambassades van de EU en andere gelijkgezinde ambassades een informatiebijeenkomst georganiseerd met het team van adviseursvan de heer Makhoul. De ambassade heeft de kwestie besproken met de verdedigers van de heer Makhoul, met zijn sympathisanten en met deskundige derden. Ten slotte heeft de ambassade een aantal zittingen van de rechtbank bijgewoond teneinde zich een oordeel te kunnen vormen over de rechtsgang.

Vraag 4, 5, 6

Heeft u concrete acties ondernomen tijdens het proces en na de veroordeling van Ameer Makhoul? Indien ja, welke acties? Indien nee, waarom heeft u geen actie ondernomen?

Bent u bereid om op zeer korte termijn de ondergane behandeling van Ameer Makhoul en de wijze waarop bewijslast is verkregen, te bespreken met de Israëlische autoriteiten? Zo nee, waarom niet?

Bent u tevens bereid u in EU-verband in te spannen voor een duidelijke veroordeling van deze arrestatie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4, 5, 6

De ambassade heeft de twijfel over de rechtsgang die de verdedigers hebben opgeworpen, bestudeerd.

De Israëlische procedures voldoen aan internationale normen. Over mogelijke vragen met betrekking tot mogelijke spanning met administratieve detentie, afscherming van bewijsmateriaal, en afzondering van juridische bijstand in de eerste fase van het gerechtelijk vooronderzoek, voert de EU een constructieve dialoog met Israël in de jaarlijkse bijeenkomsten van de informele werkgroep Mensenrechten EU-Israël. De kwestie-Makhoul is daarbij ook aan de orde gesteld. Israël heeft de afgelopen jaren maatregelen getroffen waardoor de mate waarin het op administratieve detentie teruggrijpt, drastisch is afgenomen. De EU zal dit punt blijven meenemen in de consultaties met Israël.


X Noot
1

http://www.oxfamnovib.nl/Pub/persberichten/twijfel-over-rechtsgang-.html

Naar boven