Vragen van het lid Schouw (D66) aan de minister voor Immigratie en Asiel over de uitspraak van de rechter dat het mobiel grenstoezicht in strijd is met de Schengengrenscode (ingezonden 20 juli 2011).

Mededeling van minister Leers (Immigratie en Asiel) (ontvangen 16 augustus 2011).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de uitspraak van de rechtbanken in Roermond en Maastricht die beide onlangs hebben geoordeeld dat het mobiele grenstoezicht zoals dat nu wordt uitgevoerd het effect heeft van een grenscontrole en daarmee in strijd is met artikel 21 van de Schengengrenscode?1

Vraag 2

Hoeveel illegalen heeft de Koninklijke Marechaussee sinds de invoering van het mobiel toezicht begin juni 2011 tot op heden aangehouden?

Wat is de precieze samenstelling van deze groep mensenen uit welke landen zijn zij afkomstig?

Vraag 3

In welke mate heeft het ingestelde toezicht tot op heden bijgedragen aan de andere doelen van het grenstoezicht, namelijk de bestrijding van drugs en terrorisme?

Vraag 4

Erkent u dat het grenstoezicht met name wordt ingezet om te zoeken naar illegale vreemdelingen?2

Zo nee, op grond van welke feiten blijkt dat het toezicht niet alleen voor dit doeleinde wordt gebruikt?

Zo ja, van welk gedrag of van welke specifieke omstandigheden is volgens u sprake die een risico op aantasting van de openbare orde met zich brengen, waardoor extra grenscontroles binnen het Schengengebied gerechtvaardigd zijn?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Schouw (D66), over de uitspraak van de rechter dat het mobiel grenstoezicht in strijd is met de Schengengrenscode, die werden ingezonden op 20 juli 2011, deel ik u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De oorzaak hiervan is dat nog niet alle gegevens zijn verkregen die voor de beantwoording nodig zijn.

Beantwoording zal plaatsvinden zodra alle informatie is verkregen.


X Noot
1

LJN: BR0684, Rechtbank ’s-Gravenhage, zittingsplaats Roermond, 4 juli 2011 en LJN: BR1705, Rechtbank Maastricht, 14 juli 2011.

X Noot
2

Nieuwsuur, 12 juli 2011.

Naar boven