Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de in Zwitserland vrijgegeven miljoenen van Klaas Bruinsma (ingezonden 26 mei 2011).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 12 augustus 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 2847.

Vraag 1 t/m 4

Op welk moment was Justitie in Nederland op de hoogte van het bestaan van de miljoenen euro’s op een Zwitserse bankrekening, mogelijk afkomstig uit het drugsimperium van de twintig jaar geleden geliquideerde Klaas Bruinsma?1

Hoe is de strafrechtelijke samenwerking tussen Zwitserland en Nederland verlopen in deze zaak en de beslaglegging op deze miljoenen?

Is er overleg geweest tussen Zwitserland en Nederland aan welk land dit vermogen, mogelijk wederrechtelijk verkregen voordeel, zou moeten toekomen? Zo ja, vanaf welk moment en hoe is dit verlopen?

In welke mate is hier discussie over geweest, mede gelet op het feit dat hier in 2009 een uitspraak van de rechtbank in Bazel voor nodig is geweest om te bepalen dat het vermogen van Bruinsma verviel aan de Zwitserse staat? Heeft Nederland zich hier tegen verzet of heeft Nederland zich hier op enig moment bij neergelegd? Zo ja, op welk moment?

Antwoord 1 t/m 4

In het kader van een opsporingsonderzoek in de periode van 1993 tot 1997 naar belastingontduiking, heling en deelname aan een criminele organisatie, door personen die in het verleden aan Klaas Bruinsma te liëren waren, is er meermalen contact geweest met de Zwitserse autoriteiten en zijn er rechtshulpverzoeken gezonden aan de bevoegde autoriteiten in Bazel. Dit onderzoek heeft in Nederland geresulteerd in een fiscale afdoening.

Het contact met de Zwitserse autoriteiten heeft ertoe geleid dat Zwitserland zelf een strafrechtelijk onderzoek is gestart. De FIOD heeft daaraan medewerking verleend. In het kader van dat onderzoek is de in de berichtgeving genoemde bankrekening, in opdracht van de officier van Justitie in Bazel, in mei 1995 geblokkeerd. Er is dus geen beslag gelegd uit hoofde van het Nederlandse onderzoek. Ik verwijs tevens naar mijn antwoord op vragen 5 tot en met 8.

Vraag 5 t/m 8

Wat is uw reactie op het bericht dat de ongeveer zeven miljoen euro moet worden vrijgegeven omdat er door de Zwitserse justitie vormfouten zijn gemaakt?

Kunt u nagaan waarom erin deze ontnemingszaak zoveel vertraging heeft opgelopen dat de miljoenen zijn vrijgevallen vanwege de lange duur van de rechtszaak? Heeft Nederland bij de Zwitserse justitie aangedrongen op spoedige behandeling? Zo niet, waarom niet?

Is het waar dat het Openbaar Ministerie nog geen onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken rond deze miljoenen aan mogelijk crimineel geld? Kunt u dit toelichten?

Indien Nederland zich nog steeds op het standpunt stelt dat dit geld aan Nederland zou moeten vervallen, zijn er dan nog stappen mogelijk richting Zwitserland? Zo ja, welke?

Antwoord 5 t/m 8

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is eerst door de recente berichtgeving op de hoogte geraakt van de uitspraak van het Gerechtshof te Bazel, die geresulteerd zou hebben in de opheffing van het beslag op het betreffende banktegoed. Naar aanleiding van deze berichtgeving is er een team samengesteld dat onder leiding staat van het OM om deze berichtgeving te verifiëren en te bezien of er mogelijkheden zijn om nader onderzoek te doen. Aangezien dit verkennende onderzoek nog niet is afgerond, kan ik daarover op dit moment verder geen mededelingen doen.


X Noot
1

http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/2436765/2011/05/24/Bruinsmagroep-krijgt-geld-terug.dhtml

http://nieuwsuur.nl/video/242807-miljoenen-bruinsma-in-zwitserland.html

Naar boven