Vragen van het lid Gerbrands (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat zorgverzekeraar Menzis huisartsenpraktijken opkoopt (ingezonden 13 mei 2011).

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 23 juni 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Een zorgverzekeraar die zorg aanbiedt, dat moet je niet willen»?1 2

Antwoord 1

Ja, ik heb hier kennis van genomen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de uitzonderingsoptie niet van toepassing is voor Zuid-Holland, waar Menzis Zorgpunten heeft opgericht, terwijl helemaal geen sprake is van een huisartsentekort?3 Zo ja, wat gaat u hiertegen doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Zoals ik in mijn eerdere beantwoording (d.d. 27 april 2011, kenmerk 2011Z06581) heb aangegeven ben ik geen voorstander van structurele verticale integratie van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Om die reden wil ik verticale integratie verbieden. Op dit verbod zal een uitzondering gemaakt worden voor die situaties waarin een zorgaanbieder geen andere mogelijkheid rest dan integratie met een zorgaanbieder of het zelf aanbieden van zorg om aan zijn zorgplicht te kunnen voldoen en voor die situaties waarin een zorgverzekeraar het bestaande zorgaanbod wil opschudden/innoveren door het zelf in de markt zetten van tijdelijk aanbod dat anders niet van de grond zou komen. Beide uitzonderingssituaties zijn echter van tijdelijke aard. Omdat het nog onvoldoende duidelijk is hoe en onder welke voorwaarden deze tijdelijke uitzondering van toepassing zal zijn wil ik daar niet op vooruitlopen.

Vraag 3

Is het waar dat de Zorgpunten die Menzis heeft opgericht helemaal geen tijdelijk of experimenteel karakter hebben?

Antwoord 3

Menzis heeft mij laten weten dat Zorgpunt inderdaad geen tijdelijke oplossing is, maar een bedrijf dat zich richt op duurzame verbetering van de eerstelijnszorg.

Vraag 4

Wat vindt u van de reactie van Menzis dat met het opzetten van Zorgpunten wordt doorgegaan, omdat u de regelgeving om verticale fusies te verbieden nog niet is aangepast?

Antwoord 4

Zoals ik in mijn antwoord op vraag 2 heb aangegeven ben ik bezig met de uitwerking van maatregelen om integratie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders te voorkomen. Binnen de huidige regelgeving is het echter nog steeds toegestaan. Menzis heeft aangegeven dat Zorgpunt doorgaat met het uitbreiden van zijn activiteiten, omdat deze toegevoegde waarde hebben voor een aantal problemen in de eerstelijnszorg, voor de patiënt en voor de premiebetaler. Menzis heeft verder aangegeven dat als de politiek zou besluiten tot een verbod bij zorgverzekeraars op het bezit van aandelen in een zorgaanbieder er voor Menzis een andere situatie ontstaat.

Vraag 5

Wanneer kan uw wetsvoorstel omtrent het fusieverbod  tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar worden verwacht?

Antwoord 5

Zoals u weet ben ik over de vormgeving van de maatregelen in overleg met de Europese Commissie in verband met het raakvlak met de Europese regelgeving ten aanzien van de interne markt en mededinging. Ik streef ernaar het wetsvoorstel aan het eind van dit jaar gereed te hebben voor aanbieding aan de Tweede Kamer.


X Noot
1

TV Noord, 28 maart 2011.

X Noot
2

  de Volkskrant, 6 mei 2011.

X Noot
3

Antwoord op vragen 2011Z06581, ontvangen 27 april 2011, in uw antwoord zegt u verticale integratie te willen verbieden maar een tijdelijke uitzondering toe te staan om de toegang tot zorg niet in gevaar te laten komen

Naar boven