Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over weggepeste buurtbewoners wegens hun seksuele gerichtheid (ingezonden 13 mei 2011).

Mededeling van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 9 juni 2011).

Vraag 1

Kent u het bericht1 dat een man wegens zijn seksuele gerichtheid uit zijn woning in de Amsterdamse Bijlmer wordt weggepest? Klopt het bericht2 dat de politie de betrokkene zou hebben geadviseerd om zijn verhaal niet in de openbaarheid te brengen? Zo ja, wat lag hieraan ten grondslag? Wat vindt u daarvan?

Vraag 2

Hoeveel vergelijkbare gevallen zijn er in de afgelopen twee jaar tot nu toe bij de politie bekend geworden? Zijn er inmiddels gedragsvoorschriften voor politie en justitie ontwikkeld hoe om te gaan met slachtoffers van dergelijke zaken? Hoe effectief is de huidige preventieve en repressieve aanpak van dit soort vormen van bedreigingen en vernielingen?

Vraag 3

Moet niet juist het signaal zijn dat slachtoffers in alle vrijheid aandacht moeten kunnen vragen voor dit soort verwerpelijke misstanden? Deelt u de mening dat het juist van belang is om mensen die met dit soort treiterijen geconfronteerd worden in bescherming te nemen, waardoor zij zich voldoende veilig voelen om publiekelijk aandacht te vragen voor dit soort treiterijen?

Vraag 4

Welke maatregelen neemt u zich voor om treiterijen wegens seksuele gerichtheid te voorkomen en te bestrijden? Bent u, naast de voorgenomen verhoging van de strafeisen voor dit soort delicten, bereid de wettelijke strafeis voor zogenaamde «hate crimes» te verhogen?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Dibi over weggepeste buurtbewoners wegens hun seksuele gerichtheid, die werden ingezonden op 13 mei 2011, deel ik u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De oorzaak hiervan is dat nog niet alle gegevens voor de beantwoording zijn verkregen.

Beantwoording zal plaatsvinden zodra alle informatie is verkregen.


X Noot
1

«Homo weggetreiterd uit de Bijlmer», De Telegraaf 4 mei 2011.

X Noot
2

«Amsterdamse homo weigert te zwijgen», www.coc.nl 2 mei 2011.

Naar boven