Vragen van het lid Van Nieuwenhuizen (VVD) aan de minister voor Immigratie en Asiel over het bericht dat illegale vreemdelingen geld wordt geboden om te vertrekken (ingezonden 7 april 2011).

Mededeling van minister Leers (Immigratie en Asiel) (ontvangen 2 mei 2011).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Illegalen wordt geld geboden om te vertrekken»?1

Vraag 2

Hoeveel beleidsvrijheid heeft de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) om uitgeprocedeerde vreemdelingen een vertrekpremie te geven?

Vraag 3

Welke criteria worden hierbij gehanteerd en wat is het maximum wat aan een uitgeprocedeerde vreemdeling is meegegeven?

Vraag 4

Is er bij de regeling niet het risico op willekeur? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Hoe verhoudt deze regeling van DT&V zich tot de regeling van de Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland (IOM) voor uitgeprocedeerden die vrijwillig vertrekken? Overstijgt het geboden geldbedrag van DT&V dat van het IOM?

Vraag 6

Deelt u de mening dat de regeling van DT&V er voor kan zorgen dat uitgeprocedeerden niet meer vrijwillig willen vertrekken, maar afwachten totdat ze kunnen onderhandelen met DT&V, om zo een beter geldbedrag te kunnen krijgen? Deelt u de mening dat dit een mogelijk aanzuigende werking kan hebben?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Fritsma (PVV) over het bericht dat aan illegale vreemdelingen geld wordt geboden om hen Nederland te doen verlaten, het lid Van Nieuwenhuizen (VVD) over het bericht dat illegale vreemdelingen geld wordt geboden om te vertrekken en het lid Schouw (D66) over geld bieden aan illegalen om Nederland te verlaten, die alle werden ingezonden op 7 april 2011, deel ik u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De oorzaak hiervan is dat nog niet alle gegevens zijn verkregen die voor de beantwoording nodig zijn.

Beantwoording zal plaatsvinden zodra alle informatie is verkregen.


X Noot
1

de Volkskrant 6 april 2011.

Naar boven