Vragen van het lid Vermeij (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de latere uitbetaling van uitkeringen in juni door UWV (ingezonden 22 april 2011).

Antwoord van minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 28 april 2011).

Vraag 1 t/m 4

Bent u bekend met het bericht «Latere betaling van uw WAO-, WAZ-, WIA-, of Wajong-uitkering»?1

Waarom is het nodig om de datum waarop de uitkering wordt overgemaakt te wijzigen?

Deelt u de mening dat geconstateerd kan worden dat deze administratieve maatregel tot veel onrust leidt bij groepen die financieel kwetsbaar zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om deze onrust te bezweren?

Bent u bereid om af te zien van deze maatregel? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1 t/m 4

Voor mijn antwoord verwijs ik u naar mijn beantwoording d.d. 26 april van de Kamervragen van het lid Ortega-Martijn (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 2338).

In aanvulling daarop wil ik nog het volgende aangeven. Ik zie geen redenen voor maatregelen van mijn kant. UWV heeft het verschuiven van de betaaldatum zorgvuldig voorbereid. De mensen die het betreft worden uitgebreid en herhaald voorgelicht, zodat zij in juni niet worden verrast door de latere uitbetaling. Daarnaast kunnen zij desgewenst van UWV een voorschot op hun uitkering krijgen. Dit voorschot wordt op de oorspronkelijke betaaldatum rond 15 juni betaald. Het voorschot dient er voor om betalingsproblemen te helpen voorkomen. Ook wil ik vermelden dat tot op heden aanmerkelijk minder uitkeringsgerechtigden over de maatregel met UWV contact heeft opgenomen dan UWV op grond van eerdere verschuivingen van betaaldata had verwacht.


X Noot
1

http://www.uwv.nl/overuwv/pers/nieuwsberichten/overzicht2011/latere_betaling_van_uw_uitkering.aspx

Naar boven