Vragen van het lid Van Bemmel (PVV) aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over windmolens (ingezonden 25 maart 2011).

Antwoord van minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) (ontvangen 28 april 2011)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Bewoners Bramelt tegen de komst van windmolens»?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het op zijn minst vreemd te noemen is dat bewoners van de desbetreffende wijk in de media moeten vernemen dat de gemeente van plan is om drie grote windmolens te gaan bouwen? Zo ja, wilt u er bij de gemeente Deventer op aandringen dat zij in overleg gaan met de inwoners van Bramelt en de inwoners wijzen op de bezwaarprocedure die zij kunnen benutten?

Antwoord 2

Navraag bij de gemeente Deventer heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente in 2005 heeft aangegeven op het eigen grondgebied kansen te zien voor windenergie en toen ook een doelstelling heeft geformuleerd. Als volgende stap heeft B&W een plan uitgewerkt dat onlangs aan de gemeenteraad ter bespreking is voorgelegd.

Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit over de locatie te nemen. Afhankelijk daarvan komt daarna de juridische, ruimtelijke inpassing van windenergie aan de orde. Dit verloopt via de procedure voor bestemmings-planwijzing en in dát stadium wordt overleg met de bewoners van Deventer gevoerd en kunnen bezwaren worden ingediend. Informatievoorziening en inspraakmogelijkheden komen in het vervolg van het proces voor de ontwikkeling van windenergie in Deventer aan bod.

Vraag 3

Kunt u een overzicht geven van alle subsidie(s) die voor deze windmolens worden verstrekt en van welke begroting(en) deze subsidies komen?

Antwoord 3

Voor zover thans te voorzien, zullen windprojecten in de toekomst via het rijk voor twee subsidies in aanmerking komen, te weten:

  • de Energie Investeringsaftrek (EIA); dit is een fiscale maatregel op grond waarvan een ondernemer die investeert in een windturbine 41,5 % van de investering kan aftrekken van de fiscale winst in het betreffende jaar. De EIA is opgenomen in de begroting van het ministerie van Financiën.

de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) en SDE+; met deze regeling wordt de onrendabele top van duurzame energie gesubsidieerd volgens nader bepaalde regels. De budgetten voor de SDE zijn vanaf 2008 op de EZ/EL&I- begroting opgenomen. Vanaf 2011 is de SDE-regeling vervangen door de nieuwe SDE+-regeling. Deze nieuwe SDE+ zal vanaf 2013 worden gefinancierd uit een opslag op de energierekening, waarbij de opbrengst op de rijksbegroting wordt verantwoord. Het wetsvoorstel dat deze opslag regelt, wordt Uw Kamer in de komende zomer toegezonden.

Naar boven