Vragen van het lid Neppérus (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over onrechtmatige heffingen op bepaalde platte beeldschermen en printers (ingezonden 14 januari 2011).

Antwoord van staatssecretaris Weekers (Financiën) (ontvangen 5 april 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 1425.

Vraag 1

Kent u de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de Europese heffing bij invoer op bepaalde platte beeldschermen en printers onrechtmatig zou zijn?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Om welk bedrag aan invoerrechten gaat het in totaal? Gaat het, naar wordt gezegd, om honderden miljoenen euro’s? Zo ja, welk deel daarvan is voor Nederland?

Antwoord 2

Het totaal aan douanerechten binnen de EU is aanzienlijk. Ik heb geen inzicht in het financiële belang dat binnen de gehele EU met de afwikkeling van het geschil gemoeid is. Voor Nederland is de raming dat het bedrag aan douanerechten bijna 168 miljoen euro bedraagt, waarvan 87,8 miljoen euro ziet op de LCD-schermen en 80,1 miljoen euro op de multi-functionals.

Vraag 3

Kunnen de betrokken importeurs een teruggave verwachten op grond van artikel 236 van het Europese Communautair Douane Wetboek, dat bepaalt dat ambtshalve invoerrechten worden teruggeven als deze niet verschuldigd blijken? Zo ja, wanneer is de teruggave te verwachten?

Antwoord 3

De betrokken importeurs kunnen geen terugbetaling verwachten op grond van artikel 236 van het Communautair Douane wetboek. De heffing heeft plaatsgevonden op basis van de (nog steeds van kracht zijnde) Europese wetgeving. Het staat Nederland niet vrij hiervan af te wijken. De uitspraak van de Wereld Handels Organisatie heeft jegens belastingplichtigen geen rechtstreekse werking en er volgt ook geen verplichting tot terugbetaling uit de uitspraak. Ten aanzien van de invoerrechten betreffende LCD schermen heeft Nederland overigens op basis van een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie te Luxemburg (Kamino C-367/07) over de indeling van de schermen een bedrag van 85 miljoen euro terugbetaald aan de importeurs.

Naar boven