Vragen van de leden Omtzigt en De Rouwe (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Financiën en de ministers van Infrastructuur en Milieu en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de prijsverhoging voor een ligplaats van een woonboot (ingezonden 31 januari 2011).

Antwoord van staatssecretaris Weekers (Financiën), mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Milieu (ontvangen 1 april 2011).

Vraag 1, 2, 3, 4 en 5

Waarom wordt de Kamer elk jaar op een zorgvuldige wijze op de hoogte gebracht over de verhoging van de jaarlijkse huur, tot op 0,1% nauwkeurig, maar kondigt het rijksvastgoed-en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) plompverloren tijdens de jaarwisseling een prijsverhoging van soms wel 200% aan voor de huur van Staatswater en bijbehorende Staatsoever voor een ligplaats voor een woonboot?1

Waarom geldt hier niet dezelfde bescherming als bij sociale huurwoningen – waarmee een vergelijking getroffen wordt in de aankondiging? Kunt u een gelijksoortige bescherming alsnog regelen?

Vindt het RVOB de prijsverhoging nodig omdat de huurprijs achter blijft bij de marktwaardeontwikkeling van gronden en waterkavels met een woonbestemming? Geldt voor huurwoningen niet hetzelfde, terwijl daar – terecht – zo’n aanpassing niet plaatsvindt? Bent u bereid om het huurbeleid en de regelgeving voor het huren van een woning en voor het huren van een ligplaats gelijk of gelijkwaardig te maken? Zo nee, waarom niet?

Is het waar dat, indien bezwaar gemaakt wordt, een huurder van een woonbootplaats onmiddellijk het recht op toepassing van het overgangsrecht verliest? Wanneer tegen een normale beschikking van de overheid bezwaar en beroep wordt aangetekend, is dat toch nimmer het geval? Waarom kiest de overheid als monopolist voor deze manier van werken?

Bent u, gezien de vele vragen die leven bij de huurders, bereid voorliggende vragen op relatief korte termijn, dat is maximaal twee weken, te beantwoorden?

Antwoord 1, 2, 3, 4 en 5

Deze vragen zijn beantwoord bij brief van 1 april 2011 (Kamerstuk 32 730, nr. 1).

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden De Boer (VVD), ingezonden 25 januari 2011 (vraagnummer 2011Z01285) en Verhoeven (D66) ingezonden 27 januari 2011 (vraagnummer 2011Z01514).


X Noot
1

RVOB.nl, Vooraankondiging herziening huurprijzen ligplaatsen woonboten, januari 2011.

Naar boven