Vragen van de leden Beertema en De Jong (beiden PVV) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat tweeduizend medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen een cursus krijgen aangeboden om te leren omgaan met hoogtevrees en angst voor liften (ingezonden 14 februari 2011).

Antwoord van minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 21 maart 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Ambtenaren met hoogtevrees op cursus»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het geen overheidstaak is om ambtenaren die lijden aan hoogtevrees, pleinvrees, smetvrees of wat voor vrees dan ook, van overheidswege een passende therapie aan te bieden? Zo nee, waarom maakt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dan voor ambtenaren van de Dienst Uitvoering Onderwijs met hoogtevrees een uitzondering?

Antwoord 2

Het aanbieden van een therapie voor hoogtevrees is geen overheidstaak in de zindat het een verplichting is die direct voortvloeit uit de Arbowet. Het staat de werkgever, zowel privaat als publiek, vrij bovenwettelijke maatregelen te treffen met als doel het bevorderen van de gezondheid en de inzetbaarheid van de werknemer. In het bedrijfsleven geïntroduceerde gezondheids- en leefstijlprogramma's zijn voorbeelden van dergelijke bovenwettelijke maatregelen om de gezondheid en de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen.

Het is de verantwoordelijkheid van de individuele werkgever om de wenselijkheid of noodzaak van bovenwettelijke maatregelen te bezien. De werkgever is immers het beste in staat de toegevoegde waarde van dergelijke maatregelen te beoordelen. Dit geldt ook voor de overheid als werkgever, i.c. de minister van OCW met betrekking tot de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het werken op hoogte en gebruik van liften is noodzakelijk in het nieuwe gebouw van DUO in Groningen. De ervaring bij andere onderdelen van de overheid leert dat een korte cursus uitval voorkomt en de inzetbaarheid vergroot. Daar heeft iedereen baat bij: medewerker, werkgever en belastingbetaler.

Overigens bevat het bericht een onjuistheid. De cursus zal niet aan alle medewerkers worden aangeboden, maar slechts aan die medewerkers die een zodanige angst voor werken op hoogte of liften te hebben dat ze daardoor in hun werk ernstig belemmerd worden. Een voorlopige inventarisatie van het aantal medewerkers met een dergelijke angst komt uit op tien.


X Noot
1

De Telegraaf, Ambtenaren met hoogtevrees op cursus», 9 februari 2011;

Parool, Ambtenaren met hoogtevrees op cursus, 9 februari 2011;

Brabants Dagblad, «Ambtenaren met hoogtevrees op cursus», 9 februari 2011;

RTL Nieuws, «Ambtenaar met hoogtevrees op cursus», 9 februari 2011.

Naar boven