Vragen van het lid Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie over bouwregelgeving, brandveiligheid voor parkeergarages en andere grote bouwwerken (ingezonden 2 maart 2011).

Antwoord van minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 18 maart 2011).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van gerechtelijke uitspraken waaruit blijkt dat de NEN-normen niet als regelgeving kunnen worden aangemerkt? Deelt u de conclusie dat er feitelijk, als het gaat om landelijke regelgeving, niets verandert hiermee?12

Antwoord 1

Ja, ik ben ook de hoogte van deze uitspraken. Hieruit blijkt dat NEN-normen niet algemeen bindend zijn, maar door verwijzing in het Bouwbesluit wel algemeen geldend zijn. Ja, ik deel de conclusie dat er voor de bouwregelgeving niets verandert met deze uitspraak.

Vraag 2

Bent u van mening dat landelijke afdwingbare regelgeving noodzakelijk is en bent u bereid hiervoor nadere acties te ondernemen?

Antwoord 2

De bouwregelgeving, zoals vastgelegd in Bouwbesluit en Gebruiksbesluit, is algemeen bindend en dus afdwingbaar. Het is dus niet noodzakelijk nadere actie te ondernemen.

Vraag 3

Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot landelijke regelgeving ten aanzien van brandmeldinstallaties voor overige grote brandcompartimenten, dus buiten besloten parkeergarages onder woningbouw?

Antwoord 3

De huidige eisen voor brandmeldinstallaties zijn vastgelegd in het Gebruiksbesluit en worden herzien in het kader van het nieuwe Bouwbesluit 2012, dat volgens planning medio april 2011 naar de kamer wordt gestuurd in het kader van een voorhangprocedure.

Vraag 4

Deelt u de analyse dat zolang branden als de TU-Delft niet op prestaties van brandveiligheidsvoorzieningen en dergelijke onderzocht worden, eigenlijk niet gestart kan worden met risicogerichte regelgeving en dat er data bij vele branden verzameld moeten worden om een begin te maken met het toepassen van risicogerichte regelgeving?

Antwoord 4

Bij de beantwoording van uw vragen van 2 november 2010 ben ik ingegaan op mijn aanpak om te komen tot een risicogerichte regelgeving. Hiervoor is een periode van 5–8 jaar uitgetrokken omdat er momenteel onvoldoende kennis is om nu al een sluitend stelsel voor te schrijven. Informatie over praktijkbranden vormt één van de bronnen voor het vergaren van deze kennis en zo beschouwd, deel ik uw analyse.

Vraag 5

Deelt u de mening dat om te komen tot «risk based design» het beleid zou moeten worden ondersteund met een programma om de betreffende kennis op te bouwen, aangezien deze kennis er niet vanzelf komt? Wat is uw beleid op dit gebied?

Antwoord 5

Ja. Ik werk momenteel aan een programma van eisen voor een risicogerichte regelgeving. Hierbij komt ook de vraag aan de orde hoe de betreffende kennis kan worden opgebouwd.


X Noot
1

Aanvullende vragen Ortega-Martijn (ChristenUnie), 2 november 2010 (2010Z15656).

X Noot
2

Gerechtshof ’s-Gravenhage Sector handel Zaaknummers : 200029693/01 en 200031136/01.

Naar boven