Vragen van het lid De Mos (PVV) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de financiering van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (ingezonden 24 februari 2011).

Antwoord van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 15 maart 2011).

Vraag 1

Bent u ermee bekend dat het Huis van Afgevaardigden, met overgrote meerderheid, heeft ingestemd met het stopzetten van de financiering aan het IPCC?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Vindt u dat het IPCC een evenwichtig beeld geeft van de stand van zaken binnen de klimaatwetenschap? Zo ja, waar baseert u dat op?

Antwoord 2

Ja, IPCC geeft een goede weerslag van de stand van de wetenschap. Wel heb ik steeds consequent aangegeven dat hervormingen in het Panel nodig zijn. Daartoe heeft Nederland in 2010 met succes initiatieven genomen, zoals het entameren van een review door de Interacademy Council. Op dit moment wordt onderhandeld over verbetervoorstellen die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van het IAC. Nederland neemt actief deel aan die onderhandelingen. In mei zullen de voorstellen voor besluitvorming voorliggen in de komende IPCC vergadering.

Vraag 3

Hebt u de bereidheid om de mogelijkheden te onderzoeken die er toe moeten leiden om ook de Nederlandse financiering aan het IPCC te stoppen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Stoppen met de (bescheiden) bijdrage is opportuun noch effectief. Het is veel nuttiger in de positie te zijn invloed uit te oefenen op de noodzakelijke hervormingen van IPCC.

Vraag 4

Kunt u aangeven welke bedragen er tot nu toe vanuit de Nederlandse schatkist naar het IPCC zijn gegaan?

Antwoord 4

De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan het IPCC Trustfund is 50 000 Zwitserse Franken per jaar (ongeveer 39 000 Euro).


X Noot
1

PVV wil subsidiestop jokkende klimaatclub, Telegraaf, 23 februari 2011.

Naar boven