Vragen van de leden Kortenoeven, Van Vliet en Wilders (allen PVV) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het bericht dat China [onderdelen van] ballistische raketten levert aan de Islamitische Republiek Iran (ingezonden 27 januari 2011).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken), mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ontvangen 11 maart 2011).

Vraag 1

Kent u het nieuwsbericht «China levert Iran raketten»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 en 3

Hoe beoordeelt u het WikiLeaks-bericht dat meldt dat China de belangrijkste leverancier is van cruciale componenten voor het illegale militaire raketprogramma van de verklaarde doodsvijand van het vrije Westen, de Islamitische Republiek Iran?

Ervan uitgaand dat het bericht op waarheid berust, welke internationale verbodsbepalingen worden daar dan door geschonden? Wat gaat u ter zake ondernemen richting de Chinese regering? Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat Nederlandse rakettechnologie via Chinese bedrijven in Iraanse handen valt?

Antwoord 2 en 3

Het huidige internationale sanctiebeleid jegens Iran, gebaseerd op VN Veiligheidsraadresolutie 1737, 1747, 1803 en 1929 en de Europese Verordening inzake sancties tegen Iran (961/2010), richt zich onder andere op het tegengaan van het ballistische raketprogramma van Iran2. Het is bekend dat Iran er desondanks alles aan doet om technologie voor een dergelijk programma te verwerven en dat dit ook via Chinees grondgebied gebeurt. Zie hierover bijvoorbeeld het rapport van het International Institute for Strategic Studies over het Iranese ballistische raketprogramma3. Dat Chinese bedrijven nog steeds onder VN Veiligheidsraadsresolutie 1929 verboden technologie naar Iran exporteren is zeer zorgelijk en ondermijnt het huidige sanctiebeleid. De Chinese autoriteiten worden hier in E3+3 verband door het VK, Frankrijk, Duitsland en de VS namens alle Europese partners op aangesproken. Hierbij wordt gewezen op de internationale verplichtingen van China.

Vraag 4

Kunt u aangeven of de vier in het bericht genoemde Chinese bedrijven in Nederland actief zijn? Hebben Nederlandse ondernemingen aan deze Chinese bedrijven single-use of dual-use goederen geleverd waarvoor een exportvergunning vereist is? Zo ja, bent u dan bereid te controleren of de op de exportvergunningen opgegeven eindgebruikersverklaringen kloppen?

Antwoord

Nederland vereist dat bij een vergunningaanvraag een gewaarmerkte eindgebruikersverklaring overlegd wordt. Deze bevat naast een mededeling van de eindgebruiker over het voorgenomen eindgebruik van de goederen doorgaans ook een verklaring dat de goederen niet gebruikt zullen worden voor proliferatiegevoelige activiteiten of zullen worden wederuitgevoerd naar een bestemming in een derde land. Deze eindgebruikersverklaring maakt, naast technische informatie over de goederen of informatie van bijvoorbeeld de inlichtingen- en opsporingsdiensten, deel uit van het dossier op basis waarvan wordt besloten een vergunningaanvraag toe te kennen of af te keuren.

Sinds 2000 zijn geen vergunningen verleend aan Nederlandse ondernemingen voor de uitvoer van dual-use goederen naar één van de in het artikel genoemde Chinese bedrijven. Ik beschik op dit moment niet over aanwijzingen dat er vergunningen aan Nederlandse bedrijven zijn afgegeven voor leveringen van goederen voor tweeërlei gebruik aan andere Chinese bedrijven, waarbij de goederen uiteindelijk in Iran zijn terechtgekomen.


X Noot
1

De Telegraaf, 24 januari 2011.

X Noot
2

Paragraaf 9 VNVR resolutie 1929: Decidesthat Iran shall not undertake any activity related to ballistic missiles capable of delivering nuclear weapons, including launches using ballistic missile technology, and that States shall take all necessary measures to prevent the transfer of technology or technical assistance to Iran related to such activities».

X Noot
3

IISS, ‘Iran’s Ballistic Missile Capabilities, A net assessment’ 2010, o.a. p. 9

Naar boven