Vragen van de leden Kortenoeven , Van Klaveren en Wilders (allen PVV) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over Turkse kritiek op het Nederlandse immigratie- en integratiebeleid (ingezonden 14 januari 2011).

Mededeling van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (ontvangen 2 maart 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Kritiek Turkije op harder immigratiebeleid»?1 en ««Europa indoctrineren»; bewind in Ankara wil Turkse cultuur opleggen»?2

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de beweringen van de Turkse minister die verantwoordelijk is voor overzeese Turken, Faruk Çelik, dat het Nederlandse integratiebeleid niet deugt; dat [Turkse] immigranten in Nederland door dat beleid eerder werden geïsoleerd dan geïntegreerd; dat de kosten van een verblijfsvergunning te hoog zijn; dat verplichte inburgeringcursussen onwenselijk zijn; en dat het vreemd is dat op Nederlandse scholen binnen de normale schooltijd geen Turks wordt onderwezen?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de uitlatingen van minister Çelik in het licht van:

  • a) zijn eerdere uitspraken dat Turkse immigranten in Nederland Turken zijn «en dat zullen ze altijd blijven» en deze mensen «altijd hun eigen identiteit moeten behouden»?

  • b) de uitspraak van de Turkse premier Erdoğan dat assimilatie van in Europa woonachtige Turken «een misdaad tegen de menselijkheid» is?

  • c) het in februari 2010 door de Turkse regering georganiseerde congres voor in Europese Turken, waar premier Erdoğan de oproep deed om niet te integreren maar om politiek actief te worden?

Vraag 4

Deelt u de mening dat minister Çelik zich met zijn beweringen schuldig heeft gemaakt aan het saboteren van Nederlands regeringsbeleid en dat opnieuw sprake is van een schandalige Turkse inmenging in de Nederlandse binnenlandse aangelegenheden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de leden Van Nieuwenhuizen en Ten Broeke (beiden VVD) en van de leden Kortenoeven, Van Klaveren en Wilders (allen PVV) over Turkse kritiek op het Nederlandse immigratie- en integratiebeleid die werden ingezonden op 14 januari 2011 wil ik u meedelen, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De reden hiervoor is dat de benodigde informatie voor het tijdig beantwoorden van de vragen nog niet beschikbaar is.

Zodra de benodigde informatie beschikbaar is wordt de beantwoording u onverwijld aangeboden.


X Noot
1

Volkskrant, «Kritiek Turkije op harder immigratiebeleid», 13 januari 2011.

X Noot
2

Telegraaf, « «Europa indoctrineren»; bewind in Ankara wil Turkse cultuur opleggen», 19 maart 2010.

Naar boven