Vragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over Philadelphia en kasteel Beverweert (ingezonden 28 januari 2011).

Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 28 februari 2011).

Vraag 1, 2 en 3

Wat is de huidige stand van zaken rond de situatie van kasteel Beverweert?12

Is het waar dat zich meerdere kopers hebben gemeld voor het kasteel? Zo nee, hoe weet u dat? Zo ja, welke geïnteresseerden waren dat, en voor welke bedragen?

Op welke wijze is het College Sanering Zorginstellingen nog betrokken bij de Stichting tot het Instandhouden van Beverweert, Stichting Vegetarisch Centrum en/of Philadelphia?

Antwoord 1, 2 en 3

Philadelphia is zelf verantwoordelijk voor de vervreemding van haar vastgoed. Het vastgoed waarover het hier gaat valt niet onder de Wtzi. Philadelphia heeft desondanks gemeend het College Sanering Zorginstellingen in te schakelen voor de transparantie van de verkoop, waarbij een marktconforme opbrengst moet worden behaald.

Uit het oogpunt van een goed verloop van het verkoopproces, doen partijen geen mededelingen over biedingen vooraf of tijdens de verkoop.

Vraag 4

Is het waar dat de kosten van het bezit van Kasteel Beverweert ten laste vallen van de Stichting Vegetarisch Centrum? Welke rol speelt de Stichting tot het Instandhouden van Beverweert?

Antwoord 4

Van het College Sanering heb ik vernomen dat de kosten van het bezit van landgoed en kasteel Beverweert ten laste komen van «Stichting tot instandhouding van het landgoed en kasteel Beverweert ten behoeve van de Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum.»

De rentekosten over een investering in het te bebouwen deel van het landgoed komen voor rekening van Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum.

Vraag 5

Is het tevens waar dat de rentelasten meer dan 100 000 euro per maand bedragen? Zo ja, garandeert u dat deze lasten niet ten laste komen van AWBZ-gelden die aan Felixoord in Oosterbeek worden betaald?

Antwoord 5

Van het College Sanering heb ik vernomen dat dit incorrect is. De rentelasten zijn minder dan € 29 000 per maand over de ruim afgelopen 4 jaar.

Ik ben aan te spreken op de uitgave van middelen in de AWBZ op de manier zoals binnen de wet- en regelgeving is toegestaan.

Vraag 6

Wat is het vermogen van de Stichting Vegetarisch Centrum op dit moment? Hoe heeft dit vermogen zich in de afgelopen drie jaar ontwikkeld?

Antwoord 6

Het College Sanering Zorginstellingen heeft mij gemeld dat het eigen vermogen van de Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum is: ultimo 2008, 2009 en 2010 resp. -/- € 334 624, -/- € 453 196 en -/- € 588 345 (2010 is nog een voorlopig cijfer).

Vraag 7

Is het waar dat Philadelphia nog niet alle vastgoed die onderwerp van discussie waren in 2009 vervreemd heeft? Zo nee, wanneer is wat vervreemd? Zo ja, wat is uw oordeel hierover en hoe is het College Sanering Zorginstellingen hierbij betrokken?

Antwoord 7

Van het College Sanering heb ik vernomen dat vervreemd zijn: Stichting Philadelphia Prins Willem Alexander Hoeve (instelling niet vallend onder de WTZi), PWA Hoeve,vervreemd in 2010, Stichting Philadelphia Egbertsduin Schiermonnikoog (instelling niet vallend onder de WTZi), Hotel Egbertsduin, vervreemd in 2010, Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum (instelling niet vallend onder de WTZi), Specifiek bouwkavel op landgoed te Diepenheim, vervreemd 2009. De verkopen zijn in lijn met het herstelplan van Philadelphia.

Het College Sanering Zorginstellingen is op verzoek van Philadelphia bij deze verkopen betrokken geweest. (Zie verder mijn antwoord op de vragen 1,2 en 3)

Vraag 8

Wie zijn de (gevolmachtigde) bestuurders van Stichting tot het Instandhouden van Beverweert? Wat zijn de relaties met Philadelphia, Woonzorg en/of Espria? Hoe oordeelt u over deze relaties?

Antwoord 8

Bestuurders en gevolmachtigde van «Stichting tot instandhouding van het landgoed en kasteel Beverweert ten behoeve van de Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum» zijn: G. Prins (Bestuurder), Drs. L.P.J.M. Vennemann (Bestuurder), Drs. G.H. Zwart (Bestuurder), A.Th.J.M. Zuure (Gemachtigde).

G. Prins, Drs. G.H. Zwart en Drs. L.P.J.M. Venneman zijn bestuurders van Philadelphia. De gemachtigde A. Zuure is tevens bestuurder van Espria en Woonzorg Nederland. Het is aan het bestuur om de persoon te kiezen die zijn belangen vertegenwoordigt.


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, 1936.

X Noot
2

Skipr.nl, «Beverweerd nog niet verkocht», 25 januari 2011.

Naar boven