Vragen van het lid Van der Steur (VVD) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de benoeming van nieuwe notarissen (ingezonden 7 januari 2011).

Nader antwoord van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 22 februari 2011) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nrs. 1235  en 1348

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «We moesten zeven maanden wachten op standplaats»?1

Vraag 2

Hoeveel personen die een verzoek voor benoeming tot notaris doen, dienen een ondernemingsplan in bij een Commissie van deskundigen zoals bedoeld in art 7 van de Wet op het notarisambt (wna)? In hoeveel gevallen komt de Commissie tot een positief dan wel een negatief advies?

Vraag 3

In hoeveel gevallen betreft het een adviesaanvraag voor de vestiging van een nieuw notariskantoor? In hoeveel gevallen komt de Commissie tot een positief dan wel een negatief advies?

Vraag 4

Klopt het dat adviesaanvragen bij derden van de Commissie vertrouwelijk zijn en dat aanvragers niet in de gelegenheid worden gesteld om kennis te nemen van adviezen van derden noch in de gelegenheid worden gesteld om hierop te reageren? Zo ja, acht u dit wenselijk?

Vraag 5

Aan de hand van welke criteria geeft de Commissie een positief of een negatief advies over een ondernemingsplan? Klopt het dat de Commissie zwaardere eisen stelt aan een ondernemingsplan voor de vestiging van een nieuw notariskantoor?

Vraag 6

Is het waar dat aanvragers de persoonlijke financiële administratie van henzelf en hun partner moeten overleggen aan de Commissie? Zo ja, welke is de rede voor deze eis?

Vraag 7

Hoe beoordeelt u de termijn van 8 maanden die ligt tussen de adviesaanvraag bij de Commissie van deskundigen en het besluit op een verzoek tot benoeming als notaris?

Vraag 8

Is het waar dat voor de toelating van het in het artikel genoemde notariskantoor twee jaar lang geen nieuw notariskantoor is geopend in Nederland? Zo ja, hoe verklaart u dit lage aantal?

Vraag 9

Acht u het lage aantal nieuwe notariskantoren een beperking van de marktwerking op de notarismarkt?

Nader antwoord

Verwijzend naar de bijlage van mijn brief van 7 februari 2011, deel ik u mede dat de schriftelijke beantwoording van de vragen van het lid Van der Steur (VVD) over de benoeming van nieuwe notarissen (ingezonden 7 januari 2011) een correctie behoeft.

Bij de beantwoording van vraag 4 is abusievelijk in het antwoord vermeld dat tegen een advies van de commissie van deskundigen bezwaar kan worden gemaakt. Dit is niet juist. Bedoeld was om aan te geven dat geen bezwaar kon worden ingediend tegen het advies van de commissie van deskundigen, maar wel tegen het besluit van de Minister in geval van niet-benoeming op basis van het negatieve advies. De grondslag hiervoor ligt in de Algemene wet bestuursrecht die regelt dat rechtsmiddelen alleen open staan indien sprake is van een besluit.

Een advies is niet op rechtsgevolg gericht en derhalve geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.


X Noot
1

Financieel Dagblad, 6 januari 2011.

Naar boven