Vragen van het lid Van Dijck (PVV) aan de minister van Financiën over het bijdrukken van geld door de Ierse centrale bank (ingezonden 24 januari 2011).

Antwoord van minister De Jager (Financiën) (ontvangen 15 februari 2011).

Vraag 1

Is het waar dat de Ierse centrale bank zelf geld bijdrukt?12 Zo ja, is dit geoorloofd? Zo nee, is dat wel mogelijk en welke sancties staan hier tegenover?

Antwoord 1

Nee, de Ierse centrale bank drukt geen geld bij. Nationale centrale banken hebben hiertoe niet de bevoegdheid.

Vraag 2

Zijn er andere eurolanden waar centrale banken geld bijdrukken? Welke regels zijn hierover afgesproken?

Antwoord 2

De nationale centrale banken in het eurogebied hebben niet de bevoegdheid om, buiten het beleid van de ECB, zelfstandig geld bij te drukken.

De Raad van bestuur van de ECB stelt de richtsnoeren vast en neemt de besluiten die nodig zijn voor het vervullen van de taken die bij het Verdrag aan het ESCB (het Europese Stelsel van Centrale Banken) zijn opgedragen. De Raad van bestuur formuleert het monetair beleid van de Economische en Monetaire Unie, in voorkomend geval met inbegrip van besluiten met betrekking tot intermediaire monetaire doelstellingen, de belangrijkste rentetarieven en de liquiditeitsvoorziening in het ESCB, en stelt de nodige richtsnoeren op voor de uitvoering ervan.

De ECB doet, voor zover zulks mogelijk en passend wordt geacht, een beroep op de nationale centrale banken voor de uitvoering van tot de taken van het ESCB behorende operaties.

Vraag 3

Kent u de zorgen van professor Tissen over de kosten van het bijdrukken van geld (onder andere inflatie) voor de bevolking? Wordt er überhaupt geld bijgedrukt in EMU-verband en wat zijn hiervan de gevolgen voor de inflatie?

Antwoord 3

Ik ben bekend met de zorgen van professor Tissen.

Overeenkomstig artikel 127 lid 1 VWEU is het hoofddoel van de ECB het handhaven van prijsstabiliteit. De tenuitvoerlegging van het monetaire beleid van de ECB is gericht op de ondersteuning van dit hoofddoel.

Bij de bepaling van de geldhoeveelheid in het eurogebied neemt de ECB continu het hoofddoel van prijsstabiliteit in acht.

Vraag 4

Kunt u garanderen dat de ECB geen geld bijdrukt?

Antwoord 4

Bij de bepaling van de geldhoeveelheid in het eurogebied neemt de ECB continu het hoofddoel van prijsstabiliteit in acht. De ECB is daarin volledig onafhankelijk.

Vraag 5

Voor hoeveel geld heeft de ECB inmiddels obligaties opgekocht van zwakkere eurolanden? Kan de ECB hier onbeperkt mee doorgaan? In hoeverre gebeurt dit nog steeds gesteriliseerd? Legt de ECB hierover verantwoording af? Zo ja, aan wie?

Antwoord 5

Volgens de laatst gepubliceerde cijfers van de ECB (7 februari 2011) heeft de ECB 76,5 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden gekocht onder het Securities Markets Programme (SMP). De ECB zal continu blijven bezien wat de juiste omvang is van dit programma, gezien het functioneren van de obligatiemarkt en het belang van een goede doorwerking van haar korte beleidsrente op de langere rentes in het eurogebied voor het handhaven van prijsstabiliteit.

Sinds de start van het SMP in mei 2010 voert de ECB gerichte liquiditeitsabsorberende operaties uit op de geldmarkt. Zo steriliseert de ECB de obligatieaankopen onder het SMP, opdat deze geen effect hebben op de geldhoeveelheid in het eurogebied. De obligatieaankopen zijn volledig gesteriliseerd.

De ECB is volledig onafhankelijk in het bepalen van haar monetaire beleid, en beslist hierover zonder inmenging van de nationale overheden. De ECB legt hierover verantwoording af aan het Europese parlement. De ECB stelt, ten minste elk kwartaal, verslagen op over de werkzaamheden van het ESCB en maakt deze openbaar. Wekelijks wordt een geconsolideerd financieel overzicht van het ESCB openbaar gemaakt. Overeenkomstig artikel 284, VWEU stelt de ECB een jaarverslag over de werkzaamheden van het ESCB en over het monetair beleid in het afgelopen jaar en het lopende jaar op voor het Europees Parlement, de Raad en de Commissie, alsmede voor de Europese Raad.


X Noot
1

Rtl.nl, «Ierland drukt zelf geld, dat kán toch niet», 16 januari 2011.

X Noot
2

Independent.ie «Central Bank steps up its cash support to Irish banks financed by institution printing own money», januari 2011.

Naar boven