Vragen van de leden Ormel en Ferrier (beiden CDA) aan de ministers van Economische Zaken en van Buitenlandse Zaken over uitbuiting van Indiase textielarbeiders door C&A en H&M (ingezonden 10 september 2010).

Mededeling van minister Van der Hoeven (Economische Zaken), mede namens de minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 1 oktober 2010).

Vraag 1

Kent u het bericht «Indiase textielarbeidsters uitgebuit voor C&A en H&M» en «Gevangen tussen fabrieksmuren voor bruidsschat»?12

Vraag 2

Deelt u de mening dat het ontoelaatbaar is dat de betreffende Nederlandse kledingconcerns kleding afnemen van bedrijven die de textielwerksters een vierde van het Indiase minimumloon betalen en loon inhouden voor een bruidsschat?

Vraag 3

Wat vindt u van de verschillende reacties van de kledingconcerns op de bevindingen, waaronder een ontkenning van de plaatsing van orders, en in achtnemende dat één van de betreffende kledingconcerns in september 2009 ook hongerlonen bleek uit te betalen aan arbeiders in Azië?3

Vraag 4

Bent u bereid deze concerns aan te spreken op het nemen van hun verantwoordelijkheid en het daadwerkelijk voldoen aan de door hen zelf opgestelde voorwaarden? Wilt u aandringen bij deze concerns mogelijk andere orders die vervaardigd worden onder barre omstandigheden te annuleren? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Hoe oordeelt u in het licht van deze zaak over de tot op heden bereikte initiatieven op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Vraag 6

Deelt u de mening dat de consument beter inzicht zou moeten hebben in de omstandigheden waaronder producten worden vervaardigd om zodoende af te kunnen wegen het product al dan niet aan te schaffen? Op welke wijze kan dit worden bevorderd?

Vraag 7

Op welke wijze spreekt u de Indiase autoriteiten aan op het aanpakken van uitbuiting van arbeiders door in hun land gevestigde bedrijven en op welke wijze kan Nederland dan wel de Europese Unie het bevorderen van de mensenrechten in India ondersteunen, specifiek die van meisjes en vrouwen? In hoeverre wordt de International Labour Organization betrokken bij het zoeken naar structurele oplossingen om hier kinderarbeid tegen te gaan?

Mededeling

Op 9 september 2010 zijn Kamervragen gesteld door de leden Ortega-Martijn en Voordewind (beiden ChristenUnie), Dikkers (PvdA), Braakhuis (GroenLinks) en Gesthuizen (SP) aan de minister van Economische Zaken over uitbuiting door toeleveranciers van C&A en H&M in India.

Op 10 september zijn Kamervragen gesteld door de leden Ormel en Ferrier (beiden CDA) aan de ministers van Economische Zaken en van Buitenlandse Zaken over hetzelfde onderwerp.

Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken laat ik u weten dat bovengenoemde Kamervragen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord kunnen worden. Overleg met belanghebbenden en interdepartementale afstemming zijn nog gaande.

De beantwoording zal zo spoedig mogelijk aan uw Kamer worden aangeboden.


XNoot
1

de Volkskrant, 3 september 2010.

XNoot
2

de Volkskrant, 4 september 2010.

XNoot
3

«Nederlandse kledingzaken betalen hongerloon», ANP 2 september 2009?

Naar boven