Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

950

Vragen van de leden Van Vroonhoven-Kok en Atsma (beiden CDA) aan de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de nieuwe regels van Buma/Stemra. (Ingezonden 19 oktober 2009)

1

Bent u op de hoogte van het besluit van Buma/Stemra om de administratie van muziekgebruik bij koren en korpsen met ingang van 1 januari 2009 te veranderen?1

2

Is het waar dat verenigingen met terugwerkende kracht via internet moeten aangeven welke werken wanneer tijdens repetities en/of concerten werden uitgevoerd? Wat vindt u hiervan?

3

Wat betekent dit besluit van Buma/Stemra voor de administratieve lasten van koren en korpsen?

4

Heeft dit besluit financiële consequenties voor koren en korpsen? Moeten koren en korpsen door dit besluit meer gaan betalen?

5

Deelt u de mening dat door dit voornemen het draagvlak voor Buma/Stemra binnen de amateuristische muziekbeoefening opnieuw onder druk komt te staan?

6

Deelt u de mening dat vrijwilligersorganisaties waar mogelijk zoveel mogelijk moeten worden ontzien van regeldruk en financiële lasten? Zo ja, gaat u Buma/Stemra opdragen af te zien van de aangekondigde aanscherping van beleid? Zo nee, waarom niet?

7

Bent u bereid op korte termijn te inventariseren welke knelpunten nog meer worden gesignaleerd en met de betreffende koepels van koren en korpsen te streven naar collectieve en breed gedragen afspraken met Buma/Stemra?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie), mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 10 december 2009), Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 598

1

Ja.

2

Tot 2009 werden koren en korpsen steekproefsgewijs geselecteerd om hun muziekgebruik aan Buma door te geven. Vervolgens verdeelde Buma de geïnde vergoedingen onder de rechthebbenden op basis van de uitkomsten uit de steekproef.

Naar aanleiding van klachten van rechthebbenden dat geen vergoeding was ontvangen over uitgevoerde werken heeft Buma dit jaar de administratie van muziekgebruik aangepast om de geïnde vergoedingen aan de hand van het daadwerkelijk gebruik te kunnen verdelen. Hiervoor worden alle verenigingen gevraagd om eenmaal per jaar aan te geven welke werken zij tijdens concerten hebben uitgevoerd. Ik kan mij in deze administratieve wijziging vinden, zij het dat ik meen dat het aanbeveling verdient gebruikers, in dit geval koren en korpsen, van een dergelijke wijziging voorafgaand aan de datum van invoering op de hoogte te stellen. Voorts dient, zo mogelijk, ook met gebruikers te worden overlegd over de wijze waarop de wijziging het beste kan worden doorgevoerd. Ik zal Buma verzoeken hier in het vervolg rekening mee te houden.

Overigens is de administratie alleen gericht op het muziekgebruik tijdens concerten. Voor de garing van het aantal uitvoeringen tellen de repetities niet mee. Het repertoire dat tijdens repetities wordt gebruikt hoeft daarom niet te worden opgegeven.

3

De administratie inzake uitgevoerde werken vloeit voort uit de privaatrechtelijke licentieovereenkomst die Buma sluit met koren en korpsen waarbij toestemming wordt verleend voor de openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermde werken. Ook vóór het invoeren van de onderhavige wijziging dienden koren en korpsen al een administratie bij te houden voor het geval zij bij een steekproef werden gecontroleerd. Voorts wordt de jaarlijkse aanlevering vergemakkelijkt door de aanlevering digitaal mogelijk te maken.

4

Nee, de administratieve wijziging is gericht op een correcte verdeling van de geïnde vergoedingen onder de rechthebbenden. De verenigingen betalen jaarlijks een vergoeding per lid. Voor de hoogte van de vergoeding wordt gekeken naar het aantal concerten per jaar en het soort muziekvereniging. Dit verandert niet door het besluit van Buma.

5

Voor de openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermde werken zijn gebruikers een vergoeding verschuldigd aan de rechthebbenden. Door de nieuwe wijze van doorgeven wordt bewerkstelligd dat de repartitie correcter geschiedt. Naar ik aanneem zullen ook koren en korpsen het belang van een correcte repartitie aan rechthebbenden onderschrijven.

6

Ik deel de mening dat vrijwilligersorganisaties, waar mogelijk, moeten worden ontzien van regeldruk en financiële lasten. Uit het voorgaande volgt echter dat er niet direct sprake is van aanscherping van beleid nu koren en korpsen ook in het verleden geacht werden bij te houden welke werken zij uitvoerden.

7

In het kader van de werkgroep Pastors is door de koepelorganisatie Voice een klachtenloket in werking gesteld voor het geval een klacht bij een collectieve beheersorganisatie, zoals Buma, niet naar tevredenheid wordt afgehandeld. Een goed initiatief waarvan ik eerst wil bezien of langs deze weg problemen kunnen worden verholpen.


XNoot
1

 Friesch Dagblad, 14 oktober 2009: «Muziekbond accepteert nieuwe regels Buma niet».

Naar boven