Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

647

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie over het tot stand komen van een Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (Wots)-verdrag met Peru. (Ingezonden 20 oktober 2009)

1

Herinnert u zich mijn eerdere vragen over de overdracht van Nederlandse gedetineerden van Peru naar Nederland?1 Hoeveel Nederlanders zijn momenteel in Peru gedetineerd en hoeveel Nederlanders mogen in het kader van semi-libertad het land momenteel niet verlaten?

2

Heeft het in september geplande mondeling overleg1 inmiddels plaatsgevonden? Zo ja, wat was de uitkomst? Heeft de Peruaanse regering ingestemd met het voorgelegde conceptverdrag? Op welke termijn zullen Nederlandse gedetineerden die nu in Peru zitten, overgedragen kunnen worden aan Nederland? Zo nee, waarom niet? Welke obstakels zijn er nog die ondertekening van het verdrag in de weg staan?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie), mede namens de minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 13 november 2009)

1

Ja.

Momenteel zijn in Peru 97 Nederlanders gedetineerd en zijn 23 personen voorwaardelijk vrij gelaten (semi libertad).

2

In september 2009 hebben onderhandelingen met Peru plaats gevonden en deze zullen worden voortgezet. Het onderhandelingsproces is er niet mee gediend om, terwijl de onderhandelingen nog lopen, in detail in te gaan op hetgeen is besproken. Ik volsta met op te merken, dat de onderhandelingen in september niet konden worden afgerond, omdat er nog geen overeenstemming is bereikt over de wijze waarop na een overbrenging de buitenlandse straf ten uitvoer zal worden gelegd.


XNoot
1

 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 2990.

Naar boven