Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

632

Vragen van het lid Anker (ChristenUnie) aan de minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «Rijks wil passage met grandeur». (Ingezonden 22 oktober 2009)

1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Rijks wil passage met grandeur»?1

2

Is het waar dat het Rijksmuseum een nieuw plan heeft voor een monumentale entree?

3

Het hoeveelste ontwerp op rij betreft dit voor de entree van het Nieuwe Rijksmuseum?

4

Is het waar dat het museum wil gaan overleggen over het indienen van een nieuwe bouwvergunning?

5

Wat zijn de gevolgen van een eventuele nieuwe aanvraag voor de kosten en de tijdsduur van de kosten van de geplande verbouwing?

6

Op welke wijze verhouden de in het bericht weergegeven nieuwe plannen zich tot de planning zoals weergegeven in uw brief van 2 juli 2009?2

7

Kunt u toezeggen dat het alsnog aanpassen van de plannen voor een nieuwe entree niet zal leiden tot een overschrijding van de gestelde termijn en het gestelde budget voor het Nieuwe Rijksmuseum?

8

Ziet u mogelijkheden om delen van de collectie van het Rijksmuseum eerder dan 2013 toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door ze ten toon te stellen aan de inmiddels leeggehaalde wanden van een museum in Spanbroek of in de al wel bijna gerealiseerde nieuwbouw van een museum in Opmeer?

Antwoord

Antwoord van minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 11 november 2009)

1

Ja.

2

Het is juist dat het Rijksmuseum en de Rijksbouwmeester samen verkenningen hebben uitgevoerd om de verkeerstromen in de passage te optimaliseren. Ik heb u dat gemeld in mijn brief van 2 juli jongstleden (Kamerstuk 31 482 nr. 44). Deze verkenningen hebben geresulteerd in een nieuw plan voor een entree naar het museum.

3

Dit betreft het derde plan gedurende het project Het Nieuwe Rijksmuseum. Het eerste ontwerp was het oorspronkelijke ontwerp van Cruz en Ortiz, waar voetgangers en museumbezoekers zich door het midden van de passage bewogen, terwijl fietsers er aan beide zijden langs fietsten. Het tweede ontwerp is het huidige plan, met twee draaideuren en twee liften als entree.

Dit derde plan is overigens nog geen ontwerp, de afbeelding die u in De Volkskrant heeft gezien is een zogenaamde artists impression. Er kan dus niet van een derde ontwerp worden gesproken, wel van een derde plan.

4

Momenteel worden de technische, financiële en tijdsconsequenties van het nieuwe plan in beeld gebracht. Wanneer al deze consequenties duidelijk zijn, zullen het Rijksmuseum, OCW en de Rijksgebouwendienst overleggen hoe hiermee verder wordt omgegaan. Het indienen van een nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning is een mogelijke uitkomst van dit overleg, maar het is nu te vroeg om daarover reeds te speculeren.

Zoals eerder aangegeven zullen de vastgestelde kaders (open in 2013 en geen extra rijksmiddelen van buiten de projectbegroting erbij) als uitgangspunt dienen.

5

Zie vraag 4, de tijds- en financiële consequenties worden momenteel in beeld gebracht.

6

De planning zoals weergegeven in mijn brief van 2 juli is gebaseerd op het huidige ontwerp en de daarop gebaseerde overeenkomsten met de aannemers. Dat is dus zonder een mogelijke aanpassing van de entree. Mocht er een nieuwe planning worden gemaakt, waarin een eventuele aanpassing van de entree is verwerkt, dan zal deze gebaseerd zijn op de toezeggingen aan de Kamer over tijd en geld.

7

Zie vraag 4, de financiële en tijdskaders dienen als uitgangspunt. Ik heb thans geen enkel voornemen tot bijstelling over te gaan.

8

Nee. Overigens is het niet zo dat de collectie van het Rijksmuseum momenteel niet toegankelijk is voor het publiek. In de Philipsvleugel is de semipermanente tentoonstelling De Meesterwerken te zien met topstukken uit de Gouden Eeuw. Deze opstelling trekt jaarlijks circa een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland, onder wie veel (school-)kinderen. Daarnaast is er het Rijksmuseumfiliaal op de luchthaven Schiphol waar een aantal werken permanent wordt getoond en driemaal per jaar een wisselende presentatie is. Het Rijksmuseum werkt voorts mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.


XNoot
1

 De Volkskrant, 21 oktober 2009.

XNoot
2

 Kamerstuk 31 482, nr. 44.

Naar boven