Vragen van de leden Karabulut en Van Raak (SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over bouwleges als melkkoe voor gemeenten (ingezonden 17 augustus 2010).

Mededeling van staatssecretaris Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (ontvangen 16 september 2010).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht «Bouwleges melkkoe voor lokale overheid»?1

Vraag 2

Erkent u dat tarieven voor bouwvergunningen tussen gemeenten enorm verschillen? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot het bouwlegesmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat moest zorgen voor uniforme en transparante tarieven? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Hoeveel gemeenten vragen hogere tarieven voor bouwleges dan in 2006 met de VNG is overeengekomen? Met welk percentage worden deze tarieven overschreden en vindt u dit acceptabel?

Vraag 4

Bent u van mening dat er een maximumtarief moet komen voor bouwvergunningen en dat er moet worden toegezien op handhaving van dit maximum? Zo ja, op welk termijn verwacht u hieromtrent met een voorstel te komen? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Naar aanleiding van de vragen van de leden Karabulut en Van Raak (SP) en de aanvulling daarop van het lid De Boer (VVD), die werden ingezonden op respectievelijk 17 en 18 augustus deel ik u (mede namens de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de minister van VROM) mee, dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn van 3 weken te beantwoorden. De reden hiervan is dat de interdepartementale afstemming meer tijd vergt.


XNoot
1

De Telegraaf, 16 augustus 2010

http://www.telegraaf.nl/binnenland/article7405613.ece

Naar boven