Vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Irrgang (SP), Dikkers (PvdA), Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over topsalarissen bij ontwikkelingsorganisatie SNV (ingezonden 25 juni 2010).

Antwoord van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 31 augustus 2010).

Vraag 1, 2, 3

Afgaande op berichten1 over het voorstel van SNV om de hoge directiesalarissen te bevriezen en de reactie van u hierop om deze hoge salarissen te verrekenen met de subsidie: op wat voor manier gaat u dit voorstel in de praktijk brengen? Kunt u aangeven hoe deze verrekening vorm krijgt? Vanaf wanneer gaat dit in? Zal dat met terugwerkende kracht zijn?

Zijn er nog meer ontwikkelingsorganisaties die niet onder het medefinancieringsstelsel (MFS) vallen, waar hoge directiesalarissen worden uitgekeerd, boven de afgesproken bovengrens van salarissen voor directeuren? Zo ja, welke?

Bent u bereid aan te dringen op een plafond voor salarissen bij ontwikkelingsorganisaties die voor het grootste deel door de overheid worden gefinancierd, ook als deze organisaties niet onder het MFS vallen? Zo ja, kan dat op korte termijn? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1, 2, 3

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Driessen over Salarissen directieleden SNV die werden ingezonden op 25 juni 2010, alsmede de schriftelijke vragen van de leden Voordewind, Irrgang, Dikkers, Van der Staaij, Ten Broeke en Peters over topsalarissen bij ontwikkelingsorganisatie SNV die werden ingezonden op 25 juni 2010 en met referte aan de op 19 juli 2010 ingezonden Kamerbrieven inzake uitstel beantwoording van bovengenoemde vragen, kan ik u het volgende mededelen.

Het onderzoek naar de directiesalarissen is van start gegaan met het aanschrijven van organisaties die ontwikkelingsgerelateerde activiteiten ontplooien en die daarvoor subsidie ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is voor gekozen het onderzoek te beperken tot organisaties die in Nederland gevestigd zijn en die in 2009 minimaal € 500 000 subsidie uit ontwikkelingssamenwerkingsmiddelen ontvingen. Het betreft ruim 100 organisaties. Zoals eerder aangegeven zal het opstellen van het overzicht enige tijd in beslag nemen omdat salarissen bij de organisaties opgevraagd dienen te worden. De ontvangen gegevens moeten voorts worden uitgewerkt in vergelijkbare inkomenscomponenten. Om die reden heeft het ministerie ter ondersteuning een externe organisatie ingeschakeld.

De ontvangen gegevens zullen uiterlijk eind september aan de Kamer worden aangeboden in de vorm van een overzicht waarin de naam van de organisaties en de bijbehorende salarissen staan vermeld.


XNoot
1

Nu.nl, 23 juni 2010

http://www.nu.nl/economie/2276633/ontwikkelingsorganisatie-bevriest-salaris-directie.html

De Telegraaf, 24 juni 2010

http://www.telegraaf.nl/binnenland/7030250/__Verhagen_kort_hulporganisatie__.html?sn=binnenland

Naar boven