Vragen van het lid Driessen (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat ontwikkelingshulporganisatie SNV weigert de salarissen van haar directieleden te verlagen (ingezonden 25 juni 2010).

Antwoord van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 31 augustus 2010).

Vraag 1, 2, 3

Bent u bekend met het bericht «Ontwikkelingsorganisatie SNV wil lonen top niet verlagen»?1

Bent u bereid op korte termijn een overzicht te verstrekken van de salarissen van de directeuren van alle medefinancieringsorganisaties voor ontwikkelingshulp, alsook de overige organisaties die zich met ontwikkelingshulp bezighouden en gesubsidieerd worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid de maatregelen die getroffen zijn tegen SNV tevens van toepassing te verklaren op alle andere ontwikkelingshulporganisaties die hun directieleden excessief belonen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1, 2, 3

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Driessen over Salarissen directieleden SNV die werden ingezonden op 25 juni 2010, alsmede de schriftelijke vragen van de leden Voordewind, Irrgang, Dikkers, Van der Staaij, Ten Broeke en Peters over topsalarissen bij ontwikkelingsorganisatie SNV die werden ingezonden op 25 juni 2010 en met referte aan de op 19 juli 2010 ingezonden Kamerbrieven inzake uitstel beantwoording van bovengenoemde vragen, kan ik u het volgende mededelen.

Het onderzoek naar de directiesalarissen is van start gegaan met het aanschrijven van organisaties die ontwikkelingsgerelateerde activiteiten ontplooien en die daarvoor subsidie ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is voor gekozen het onderzoek te beperken tot organisaties die in Nederland gevestigd zijn en die in 2009 minimaal € 500 000 subsidie uit ontwikkelingssamenwerkingsmiddelen ontvingen. Het betreft ruim 100 organisaties. Zoals eerder aangegeven zal het opstellen van het overzicht enige tijd in beslag nemen omdat salarissen bij de organisaties opgevraagd dienen te worden. De ontvangen gegevens moeten voorts worden uitgewerkt in vergelijkbare inkomenscomponenten. Om die reden heeft het ministerie ter ondersteuning een externe organisatie ingeschakeld.

De ontvangen gegevens zullen uiterlijk eind september aan de Kamer worden aangeboden in de vorm van een overzicht waarin de naam van de organisaties en de bijbehorende salarissen staan vermeld.


XNoot
1

Elsevier, 23 juni 2010

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/268963/Ontwikkelingsorganisatie-SNV-wil-lonen-top-niet-verlagen.htm

Naar boven