Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat instellingen studenten niet of foutief informeren over de hoogte van het collegegeld (ingezonden 20 juli 2010).

Antwoord van staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 11 augustus 2010).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de klacht van de studentenorganisatie, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat studenten voorafgaand aan hun inschrijving voor een collegejaar niet in voldoende mate weten hoe duur hun studie is?1

Antwoord 1

Uit een steekproef van het ISO bleek dat de informatie over collegegeld voor tweede studies soms moeilijk te vinden is en in een enkel geval foutief is. Sommige medewerkers waren niet op de hoogte van de laatste regelingen en gaven aan dit niet altijd door te krijgen van hun bestuur.

Dit schept voor studenten onnodige verwarring.

Vraag 2

Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat hogescholen en universiteiten hun studenten voldoende en correct informeren over de hoogte van het collegegeld?

Antwoord 2

Toen de wet versterking besturing door de Tweede Kamer was aangenomen (Kamerstuk 31 821) is in mei 2010 de juiste informatie verspreid op de website van de rijksoverheid, op de website van DUO/IB-groep voor zowel instellingen als studenten en aan de koepels VSNU en HBO-raad. Ook heeft DUO/IB-groep informatie aan de instellingen verstrekt in haar digitale nieuwsbrief.

Doel was de informatie zo eenduidig mogelijk te verspreiden. Aan de koepels is gevraagd de informatieverspreiding aan de instellingen ter hand te nemen, bij voorkeur met dezelfde voorlichtingstekst als de andere informatiebronnen om hiermee verwarring te voorkomen. Het is de verantwoordelijkheid van koepels en instellingsbesturen om hun voorlichting tijdig op orde te hebben.

Vraag 3

Hoe zorgt u ervoor dat de route die het kabinet heeft opengelaten voor het volgen van een tweede studie tegen wettelijk collegegeld, namelijk via een gelijktijdige inschrijving met de eerste studie, ook daadwerkelijk open is en blijft?2

Antwoord 3

Volgens de wet versterking besturing is een tweede studie te volgen tegen instellingscollegegeld. Het convenant over de parallel gestarte tweede studie tegen een instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld is een afspraak tussen de koepels en de studentenorganisaties.

Daarnaast heb ik met de koepels afgesproken dat voor de jaren 2011–2013 een tweede diploma wordt vergoed indien een student een tweede opleiding is begonnen tijdens een eerste opleiding en deze afrondt. De subsidieregeling loopt drie jaar en zal begin 2013 worden geëvalueerd. Op basis hiervan wordt besloten deze subsidie te continueren of te stoppen.

De koepels hebben aangegeven deze afspraak in ieder geval drie jaar te respecteren.


X Noot
1

Persbericht «Instelling vraagt hoger collegegeld dan toegestaan», 19 juli 2010, ISO.

X Noot
2

Gelijktijdig met de wet Versterking besturing (Kamerstuk 31 821), die per 1 september 2010 in werking treedt, is een convenant afgesloten. Dit convenant ziet toe op de omvang met studenten die een parallel begonnen tweede studie willen afronden en dat conform de afspraken met universiteiten en hogescholen tegen een bedrag gelijk aan het wettelijk collegegeld kunnen doen.

Naar boven