Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden
30
Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de ministers van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
en van Economische Zaken over pluimvee-vleesregels. (Ingezonden
10 augustus 2009)
1
Kent u het bericht «Verburg moet tegen vleesregels stemmen»?1
2
Is het waar dat vlees dat bevroren is geweest op dit moment als vers mag
worden verkocht in de levensmiddelenhandel? Zo ja, acht u dit een correcte
gang van zaken naar consumenten?
3
Kunt u aangeven of vlees dat bevroren is geweest probleemloos door de
consument opnieuw kan worden ingevroren gelet op het feit dat in het algemeen
geldt dat voedingsmiddelen niet voor een tweede maal ingevroren mogen worden?
4
Deelt u de mening dat de aanduiding «vers» op een product
dat ingevroren is geweest misleidend is en daarom zou moeten worden verboden?
Zo nee, waarom niet en hoe moeten consumenten het begrip «vers»
dan interpreteren?
5
Kunt u aangeven of er verschil is in de aanwezigheid van pathogenen in
vlees dat diepgevroren is geweest en ontdooid is versus verse vleesproducten?
Zo ja, kunt u per productsoort aangeven of de aanwezigheid van pathogenen
voortkomt uit het productproces voor het invriezen, na het invriezen of na
het ontdooien? Zo nee, waarom niet?
6
Kunt u aangeven wanneer vleesproducten naar wettelijke verplichting volledig
vrij van pathogenen zoals salmonella en campylobacter zullen worden aangeboden?
Zo nee, waarom niet?
7
Deelt u de mening dat consumenten exact zouden moeten weten wat de versheid
van hun producten is en erop zouden moeten kunnen vertrouwen dat in het levensmiddelenkanaal
aangeboden producten geheel vrij zijn van pathogenen? Zo ja, op welke termijn
en wijze wilt u ervoor zorg dragen dat consumenten over deze garantie en informatie
kunnen beschikken? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Antwoord van minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit),
mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris
van Economische Zaken (ontvangen 17 september 2009) Zie ook
Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 3674
2
Pluimveevlees (met uitzondering van pluimveevleesbereidingen en -producten),
dat bevroren is geweest, mag in de Europese Unie sinds 1990 op grond van de
onlangs tot stand gekomen Raadsverordening (EG) nr. 1234/2007, die de
Raadsverordening uit 1990 heeft vervangen, niet aan de consument worden verkocht.
3
Herinvriezen is geen probleem voor de volksgezondheid indien het ontdooien
op hygiënische wijze uitgevoerd wordt. Het Voedingscentrum adviseert
echter om eenmaal ontdooid rauw pluimveevlees niet opnieuw in te vriezen omdat
de kwaliteit van het vlees (malsheid) hierdoor achteruit kan gaan.
4
Zoals in vraag 2 gesteld, is het niet toegestaan om ontdooid pluimveevlees
aan de consument te verkopen.
5
Door invriezen en ontdooien vindt er, in vergelijking met vers pluimveevlees,
een geringe daling plaats van het aantal pathogene kiemen (zoals campylobacter
en salmonella). Indien het vlees onder maximaal 7°C bewaard wordt, zal
er na het ontdooien geen toename van deze pathogenen plaatsvinden.
6
Rauw pluimveevlees dient volgens de Zoönoseverordening ((EG) nr. 2160/2003)
per 1 januari 2011 salmonellavrij te zijn. Voor campylobacter zijn in
de EU nog geen wettelijke maatregelen genomen omdat nog onvoldoende kennis
beschikbaar is over adequate bestrijding van deze bacterie in vers pluimveevlees.
Onderzoek hiernaar is volop gaande. In Nederland wordt door de pluimveevleesindustrie
in samenspraak met de overheid gezocht naar goede interventies. Hierover zijn
in een convenant afspraken gemaakt tussen het ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende
Industrie (Nepluvi).
7
De consument kan erop vertrouwen dat de aangeboden levensmiddelen veilig
zijn. Dit wordt geborgd door de Europese hygiëneregels. Het bedrijfsleven
is verantwoordelijk voor juiste naleving van deze regels. De Voedsel en Waren
Autoriteit ziet hierop toe.
Daarnaast heeft de burger ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid
om zijn voedsel zorgvuldig te bewaren en veilig te bereiden. Van overheidswege
is verplicht gesteld dat op het etiket van verpakt vers pluimveevlees de maatregelen
vermeld zijn die de consument dient te nemen om besmettingen zoveel mogelijk
te voorkomen.
XNoot
1 AGD.nl, 5 augustus 2009 http://www.agd.nl/1081598/Nieuws/Artikel/Verburg-moet-tegen-vleesregels-stemmen.htm