Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over tv-evenementen (ingezonden 6 juli 2010).

Antwoord van staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 9 juli 2010).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het derde kritisch vraagpunt dat wordt geuit in het artikel van journalist C. Maas inzake de TROS en nationale evenementen? 1

Antwoord 1

De derde vraag in het genoemde artikel luidt: «Wat zijn de consequenties voor de toekomst van het Songfestival nu de TROS voor de organisatie daarvan zorg draagt? (...) Het Songfestival is, hoe je het ook wendt of keert, een nationale aangelegenheid en wordt in het Mediabesluit 2008 zelfs gerekend tot Evenementen met een aanzienlijk belang voor de samenleving.»

Mijn reactie op het eerste deel van deze vraag: de organisatie van de Nederlandse bijdrage aan het songfestival heeft de NOS voor drie jaar in handen gelegd van de TROS. Dit betreft een programmatische aangelegenheid en daarmee kan en wil ik mij niet bemoeien. De Mediawet zegt immers nadrukkelijk dat publieke media-instellingen zelf vorm en inhoud van het door hen verzorgde media-aanbod bepalen en dat zij daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn.2

Wat het tweede deel van de vraag betreft: het Eurovisie Songfestival staat inderdaad op de zogeheten Evenementenlijst en wel als Categorie A. Dat houdt in dat dit culturele evenement, wanneer het wordt uitgezonden, volledig en rechtstreeks via een open televisieprogrammakanaal te zien moet zijn. Aan die verplichting heeft de publieke omroep voldaan.


XNoot
1

Volkskrant 3 juli 2010: «Smaak TROS bepaalt nu inzending songfestival».

XNoot
2

Artikel 2.88 Mediawet 2008.

Naar boven