Vragen van het lid Joldersma (CDA) aan de minister van Justitie over het bericht dat een ontsnapte tbs’er zijn spaargeld terug eist (ingezonden 18 mei 2010).

Mededeling van minister Hirsch Ballin (Justitie) (ontvangen 8 juni 2010).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat een ontsnapte tbs’er zijn spaargeld terug eist?1

Vraag 2

Wat is de reden dat het ontsnappen tijdens verlof niet strafbaar is gesteld?

Vraag 3

Kan de kliniek of de penitentiaire inrichting eisen dat het spaargeld alleen wordt gegeven aan de rechtmatige eigenaar en niet aan bijvoorbeeld de advocaat die namens de tbs’er of gedetineerde optreedt, zodat de voortvluchtige tbs’er of gedetineerde dan ter plekke kan worden ingerekend?

Vraag 4

Is het mogelijk om te regelen dat voor een voortvluchtige tbs’er of gedetineerde die zich onttrekt aan het verlof het spaargeld automatisch aan de kliniek of de penitentiaire inrichting vervalt? Of zijn er andere mogelijkheden om de regels aan te scherpen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Joldersma (CDA) van uw Kamer aan de minister van Justitie inzake het bericht dat een ontsnapte tbs’er zijn spaargeld terug eist (ingezonden 18 mei 2010) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


XNoot
1

Brabants Dagblad, 8 mei 2010.

Naar boven