Vragen van de leden Çörüz en Ten Hoopen (beiden CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat winkeliers veel minder aangifte doen van winkeldiefstallen omdat de politie niet of niet adequaat reageert (ingezonden 11 mei 2010).

Mededeling van minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 8 juni 2010).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat winkeliers veel minder aangifte doen van winkeldiefstallen omdat de politie niet of niet adequaat reageert?1

Vraag 2

Is de verminderde aangiftebereidheid te verklaren door het feit dat de politie onvoldoende mankracht heeft? Kunt u cijfers leveren over de aangiftebereidheid en afdoening bij winkeldiefstal over de afgelopen drie jaren?

Vraag 3

Hoe verhoudt een eventuele verminderde aangiftebereidheid zich tot uw toezegging dat de bezuinigingen op de politie niet ten koste gaan van de normale taakuitoefening van de politie?

Vraag 4

Is het u bekend dat de winkeliers klagen dat aangifte doen veel tijd vergt, dat het uren duurt eer de politie komt en dat dit tot onveilige situaties in winkels leidt? Wat vindt u hiervan, mede bezien in het licht van het project Veiligheid begint bij Voorkomen?

Vraag 5

Hoe gaat u er voor zorgen dat de bereidheid bij winkeliers om aangifte te doen wordt vergroot en dat de afhandeling van de aangifte adequater wordt?

Vraag 6

Hoe wordt de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) bij één en ander betrokken?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Van Raak en Gesthuizen (beiden SP), ingezonden 11 mei 2010 (vraagnummer 2010Z07996)

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de leden Çörüz en Ten Hoopen over het bericht dat winkeliers veel minder aangifte doen van winkeldiefstallen omdat de politie niet of niet adequaat reageert, die werden ingezonden op 11 mei 2010, deel ik u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden. De benodigde informatievergaring vergt nog enige tijd. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


XNoot
1

de Volkskrant, 7 mei 2010.

Naar boven