Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat de financiële nood bewust is overdreven door Orbis (ingezonden 22 april 2010).

Antwoord van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 25 mei 2010).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten: «Financiële nood bewust overdreven door Orbis» en «Orbis overdreef financiële nood»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw mening over deze, naar mijn mening schokkende bekentenis van de advocaat van Orbis?

Antwoord 2

De instelling heeft mij laten weten, dat hun advocaat geen schokkende bekentenis heeft gedaan. Wel heeft Orbis de sense of urgency inzake de noodzaak van reorganiseren bij haar stakeholders duidelijk gemaakt.

De advocaat heeft feiten gemeld over Orbis die alom bekend zijn:

  • Begin 2009 werd duidelijk dat Orbis bij ongewijzigd beleid structureel zou afstevenen op een verlies van € 38 mio per jaar.

  • Niet ingrijpen zou het faillissement van Orbis betekenen. Dit maakte direct ingrijpen noodzakelijk.

  • Hiertoe is een reorganisatieplan opgesteld, waaruit voortvloeide dat circa 700 medewerkers van Orbis zouden moeten afvloeien.

  • Bij het doorvoeren van de reorganisatie had de Raad van Bestuur de keuze uit 2 opties nl. optie 1: collectief ontslag aanvragen op grond van economische redenen of optie 2: in overleg met de vakbonden een sociaal plan sluiten. De kosten van een sociaal plan werden becijferd op circa € 20 mio. Collectief ontslag zou voor Orbis aanzienlijk goedkoper uitvallen. De Raad van Bestuur heeft vanuit goed werkgeverschap gekozen voor optie 2.

  • De financiers van Orbis hebben Orbis circa 6 maanden de tijd gegeven om borgstellers voor de financiering van het Sociaal Plan te vinden. Dit is in de vorm van de Gemeente Sittard-Geleen, Provincie Limburg, CZ en de medisch specialisten gelukt.

Overigens heeft de Raad van Bestuur van Orbis eind 2008 een strakke financiële discipline ingevoerd waardoor kosten en uitgaven beter worden beheerst. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat het operationele verlies over 2009 minder slecht is uitgevallen dat oorspronkelijk begroot.

Vraag 3

Vindt u dat het op deze manier afdwingen van steun ontoelaatbaar is, en dat er op grove wijze misbruik is gemaakt van het sentiment over de gedwongen ontslagen?

Antwoord 3

Voor de beantwoording van deze vraag verwijs ik naar 2.

Verder wijs ik u op de uitspraak d.d. 3 mei 2010 van de voorzieningenrechter in Maastricht in het kort geding van het academisch ziekenhuis Maastricht tegen de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen over de steunverlening aan Orbis. De rechter constateert onder andere, dat Orbis eind 2009 niet in financiële problemen verkeerde, dat de vergoedingen voor de borgstellingen marktconform waren en er zodoende geen sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun.

Vraag 4

Hoe kan het dat er geen controle op de financiën heeft plaatsgevonden alvorens er is overgegaan tot borgstelling?

Antwoord 4

Orbis heeft mij laten weten, dat er volledige transparantie over de financiële situatie is geboden aan de borgstellers voor de financiering van het Sociaal Plan.

Vraag 5

Welke acties gaat u ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen?

Antwoord 5

Ik ben niet betrokken geweest bij steunverlening aan Orbis omdat het ziekenhuis niet nodig is voor de bereikbaarheid binnen de norm van 45 minuten. Orbis is zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van het ziekenhuis en heeft er voor gekozen om in plaats van een koude sanering te kiezen voor een sociaal plan. Een sociaal plan kost altijd geld. De provincie en de gemeente hebben op basis van hun eigen argumenten ervoor gekozen garanties ter beschikking te stellen.


XNoot
1

Zorgvisie, 21 april 2010: «Financiële nood bewust overdreven door Orbis» en De Limburger, 21 april 2010: «Orbis overdreef financiële nood».

Naar boven