Aanhangsel van de Handelingen
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 254 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 254 |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden
254
Vragen van het lid Kraneveldt-van der Veen (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over terugvordering van kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. (Ingezonden 18 september 2009)
1
Is het u bekend dat de Belastingdienst bij verschillende ouders kinderopvangtoeslagen aan het terugvorderen is omdat zij deze onterecht zouden hebben gekregen?1
2
Per wanneer is het gastouderbureau Dar El Hanan uit het Register Kinderopvang gezet? Kunt u aangeven wanneer het gastouderbureau wel geregistreerd was in het Register Kinderopvang?
3
Welke stappen heeft de Belastingdienst ondernomen op het moment dat de zij het vermoeden kreeg dat er gefraudeerd werd bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag? Kunt u hiervan een tijdpad geven?
4
Welke informatie heeft de Belastingdienst aan ouders verstrekt over de verdenkingen tegen gastouderbureau Dar El Hanan?
5
Welke stappen heeft Justitie ondernomen op het moment dat zij het vermoeden kreeg dat er gefraudeerd werd bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag? Kunt u hiervan een tijdpad geven?
6
Kunt u aangeven of er vanuit dit gastouderbureau, lopende het justitiële onderzoek, bemiddelingsactiviteiten hebben plaatsgevonden en/of nog steeds plaatsvinden?
7
Kunt u aangeven in hoeverre ouders verantwoordelijk zijn voor het verkeerd aanleveren van gegevens en in hoeverre het gastouderbureau Dar El Hanan verantwoordelijk gesteld kan worden voor het verstrekken van verkeerde gegevens? In hoeverre is er sprake van misleiding van de ouders?
8
Bent u het eens met de stelling dat ouders en gastouders die hebben gefraudeerd moeten worden aangepakt? Welke mogelijkheden heeft u voor terugvordering en eventuele nadere sancties?
9
Is het waar dat bij alle ouders die aangesloten waren bij dit gastouderbureau de kinderopvangtoeslag is stopgezet?
10
Zijn er ouders, die zich niet schuldig hebben gemaakt aan fraude, de dupe geworden van de handelswijze van gastouderbureau Dar El Hanan? Zijn deze ouders in de financiële problemen terechtgekomen?
11
Bent u het eens met de stelling dat ouders die zich niet schuldig hebben gemaakt aan fraude met hun kinderopvangtoeslag, desnoods met terugwerkende kracht, wel recht hebben op een tijdige uitbetaling van hun toeslag?
12
Is het waar dat het gastouderbureau Dar El Hanan, nadat bekend werd dat een strafzaak tegen hen liep, nog steeds bij ouders heeft aangegeven dat bepaalde kosten in rekening gebracht moesten worden? Zo ja, is het waar dat hier mogelijk ook sprake was van enige dwang van de kant van het gastouderbureau?
13
Kunt u bevestigen dat gastouderbureau Dar El Hanan, is aangesloten bij de Branchevereniging van Ondernemers in de Kinderopvang? Wat is de meerwaarde van aansluiting bij de Branchevereniging van Ondernemers in de Kinderopvang als dit gastouderbureau toch frauduleus blijkt te zijn?
Antwoord
Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), mede namens de staatssecretaris van Financiën en de minister van Justitie (ontvangen 6 oktober 2009)
2
Per 15 november 2006 is het gastouderbureau voor het eerst in het register van de gemeente Gorinchem opgenomen. Per 20 oktober 2008 is het gastouderbureau uit het register gehaald.
3
Naar aanleiding van het ingestelde strafrechtelijke onderzoek is het vermoeden ontstaan dat er ten onrechte kinderopvangtoeslagen zijn uitbetaald. Daarom is de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag vanaf november 2008 opgeschort. Ouders zijn hierover op 3 december 2008 per brief op de hoogte gesteld.
De Belastingdienst heeft op basis van artikel 38 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWiR) informatie gekregen over het strafrechtelijke onderzoek van het Openbaar Ministerie. Op basis hiervan zijn vragen gesteld aan de gastouders. Begin 2009 is gestart met de behandeling van de ontvangen informatie. Daarbij bleek dat een deel van de ouders niets heeft opgestuurd. Deze ouders is verzocht om de gevraagde gegevens alsnog in te sturen. Een ander deel van de ouders bleek onvoldoende informatie te hebben opgestuurd. Zij zijn in de gelegenheid gesteld dit aan te vullen.
4
In de genoemde brief van 3 december 2008 is het volgende opgenomen: «Het is de Belastingdienst gebleken dat bepaalde bij gastouderbureaus werkzame personen worden verdacht van fraude met betrekking tot de kinderopvangtoeslag. Ook is gebleken dat dit in bepaalde gevallen heeft geleid tot onjuiste aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Op dit moment kan, gelet daarop, niet uitgesloten worden dat uw aanvraag kinderopvangtoeslag onjuiste gegevens bevat. Totdat de controle is afgerond is de betaling van de toeslag stopgezet, aangezien op dit moment redelijkerwijs kan worden vermoed dat het voorschot ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verleend. Over de uitkomsten van deze controle ontvangt u een nieuwe beschikking.»
5
Op basis van de signalen van de Belastingdienst is in juli 2008 besloten tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek, dat onder leiding van het Functioneel Parket wordt uitgevoerd door de FIOD-ECD. In het kader van het onderzoek zijn op 13 oktober 2008 twee doorzoekingen verricht. Ook zijn twee verdachten aangehouden. Voorts is beslag gelegd op een aantal goederen. Op 22 januari 2009 heeft een regiezitting plaatsgevonden bij de rechtbank Dordrecht. De rechtbank heeft de twee verdachten op vrije voeten gesteld en de zaak terugverwezen naar de rechter-commissaris, met de opdracht een groot aantal getuigen te horen. Deze fase is nog niet afgerond.
6
Vanaf januari 2009 zijn de bemiddelingsactiviteiten vanuit dit gastouderbureau in Gorinchem hervat. Omdat het gastouderbureau hier evenwel niet geregistreerd staat, bestaat voor activiteiten die vanuit die plaats plaatsvinden, geen recht op kinderopvangtoeslag.
7
Ouders zijn de aanvrager van de kinderopvangtoeslag. Zij zijn verantwoordelijk voor het doen van een juiste aanvraag. Als sprake zou zijn van misleiding van ouders door het gastouderbureau dan kunnen ouders een civiele procedure starten tegen het gastouderbureau. Over de strafrechtelijke verwijtbaarheid van ouders dan wel het gastouderbureau kunnen gelet op de stand van het onderzoek geen uitspraken worden gedaan.
8
Ja. Indien sprake is van (het vermoeden van) een strafbaar feit kan het Openbaar Ministerie een vervolging instellen die kan leiden tot een veroordeling. Als het niet gaat om fraude in de strafrechtelijke zin, maar niet is voldaan aan de wettelijke eisen» dan kan de Belastingdienst de toeslag terugvorderen of opschorten.
9
Voor zover bekend is de uitbetaling van het voorschot van alle ouders die in oktober 2008 bij dit bureau waren aangesloten opgeschort vanaf 1 december 2008. Ouders die de gevraagde informatie hebben aangeleverd en voldoen aan de wet- en regelgeving krijgen de toeslag over 2008 uitbetaald.
10
De Belastingdienst beoordeelt de aanvragen van individuele ouders en de situatie verschilt per geval. Het is in deze fase van het proces niet bekend in hoeverre onschuldige ouders de dupe zijn geworden van de handelwijze van het gastouderbureau. Ook is het kabinet niet bekend dat ouders in financiële problemen zijn gekomen. De ouders die in de problemen komen door de terugvordering kunnen een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst.
11
Wanneer wordt voldaan aan de wet kunnen de ouders hun toeslag houden. De ouders hebben als aanvrager van de toeslag de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de wet. Ongeacht of het gastouderbureau gefraudeerd heeft of niet, moeten de ouders toeslag terugbetalen wanneer niet wordt voldaan aan de wet. De terugvorderingen hebben onder andere betrekking op het niet (over de gehele periode) geregistreerd zijn van het gastouderbureau.
13
Het is aan de branchevereniging om haar eigen beleid te bepalen. De Branchevereniging Ondernemers Kinderopvang heeft naar aanleiding van de media aandacht laten weten dat het bestuur van de branchevereniging het desbetreffende gastouderbureau per november 2008 heeft geroyeerd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20092010-254.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.