Vragen van de leden Knops en Biskop (beiden CDA) aan de staatssecretarissen van Defensie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het aansmeren van verzekeringspolissen aan scholieren (ingezonden 29 januari 2010)

Antwoord van staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 19 april 2010)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving1 dat assurantiekantoor DFD onder schooltijd probeert verzekeringspolissen te verkopen aan minderjarige scholieren aan de mbo-opleiding «Veiligheid & Vakmanschap»?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat DFD onder het mom van lessen maatschappelijk culturele vorming en burgerschapskunde minderjarige leerlingen verleidt tot het afsluiten van verzekeringen?

Antwoord 2

Navraag door het ministerie van Defensie en het ministerie van OCW heeft daarvoor, behalve de berichtgeving in de Telegraaf, geen concrete aanwijzingen opgeleverd.

Vraag 3

Deelt u de mening dat deze praktijken onacceptabel zijn en dat ROC’s in geen geval een marktplaats mogen worden voor het aansmeren van commerciële producten? In hoeverre laten ROC’s commerciële activiteiten toe in hun lesprogramma?

Antwoord 3

Ik keur de gang van zaken zoals beschreven in het bericht van de Telegraaf af.

Bij navraag is gebleken dat er nooit polissen zijn verkocht tijdens de lessen, maar dat leerlingen na schooltijd zijn gebeld. De gegevens heeft het bedrijf tijdens de lessen verzameld. De leerlingen hebben hun gegevens verstrekt, wetende dat zij na schooltijd benaderd konden worden door het assurantiekantoor.

Ik heb geen aanwijzingen dat andere roc’s commerciële activiteiten toelaten in hun lesprogramma.

Vraag 4

Hoe bewaakt u het curriculum van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap en welke maatregelen bent u bereid te nemen tegen scholen zoals ROC De Maasvallei in Boxmeer die zich hieraan openlijk en kennelijk bewust niet houden?

Antwoord 4

De inhoud van de opleiding «Veiligheid & Vakmanschap» is tot stand gekomen in overleg tussen het beroepsonderwijs en de veiligheidssector, onder meer het ministerie van Defensie. Deze inhoud is vastgelegd in een kwalificatiedossier dat door het ministerie van OCW is goedgekeurd. Op de kwaliteit van de opleiding wordt toezicht gehouden door de Inspectie van het Onderwijs. De regionale opleidingscentra zijn verantwoordelijk voor de invulling van het opleidingsprogramma.

Vraag 5

Geven derden, zoals vakbonden en DFD, ook «lessen» aan deze opleiding? Zo ja, hoe beoordeelt u het feit dat onbevoegden en partijen met een commercieel of eigenbelang dergelijke «lessen» verzorgen? Bent u bereid op te treden tegen ROC’s waar commerciële praktijken plaatsvinden in het kader van het vak burgerschapskunde?

Antwoord 5

Er bestaat op zich geen bezwaar tegen het inzetten van derden ten behoeve van bepaalde onderdelen van een opleiding. Het gebeurt vaker dat deskundigen uit de betrokken sector of externen met een specifieke deskundigheid, onder verantwoordelijkheid van een bevoegde docent, voorlichting geven aan de deelnemers.

Indien concrete aanwijzingen van commerciële praktijken tijdens de lessen op een roc mij bereiken zal ik daartegen zeker optreden.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Jasper van Dijk en Poppe (beiden SP), ingezonden 29 januari 2010 (vraagnummer 2010Z01803).


XNoot
1

De Telegraaf, 27 januari 2010: «Scholier krijgt polis aangesmeerd».

Naar boven