Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over seksuele behoeften van een patiënt (ingezonden 12 maart 2010).

Antwoord van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 6 april 2010).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel «Studente zwicht niet voor seksbehoefte van patiënt»?1

Antwoord 1

De studente is naar mijn oordeel terecht niet gezwicht voor de seksbehoefte van de patiënt.

Vraag 2

Bent u van mening dat een indicatie voor zorg ingezet kan worden voor seksuele handelingen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 2

Nee, omdat seksuele dienstverlening geen AWBZ-zorg is.

Vraag 3

Bent u van mening dat een verzorgende in zou moeten gaan op een verzoek tot seksuele handelingen van iemand die zorg nodig heeft? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 3

Nee. Ik ben van mening dat zorgverleners zich te allen tijde moeten onthouden van contacten van seksuele aard binnen de hulpverlening aan patiënten.

Het Wetboek van Strafrecht stelt immers degene strafbaar die «werkzaam in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg, ontucht pleegt met iemand die zich als patiënt of cliënt aan zijn hulp of zorg heeft toevertrouwd» (artikel 249, tweede lid Wetboek van Strafrecht).

Vraag 4

Hoe oordeelt u over het commentaar van Per Saldo dat, wanneer het vrijwillig gebeurt en het onderdeel van de zorgvraag is, er geen probleem is?2

Antwoord 4

Ik distantieer mij van het commentaar van Per Saldo zoals verwoord in het artikel, omdat er geen sprake van kan zijn dat het een onderdeel van de zorgvraag is.

Vraag 5

Keuren zorgkantoren seksuele handelingen goed wanneer hiervoor het persoonsgebonden budget (PGB) wordt ingezet? Mocht dit u niet bekend zijn, bent u dan bereid dit te onderzoeken?

Antwoord 5

Seksuele handelingen behoren niet tot de AWBZ-verzekerde zorg. Indien het zorgkantoor constateert dat het pgb besteed is aan seksuele handelingen dan zal het zorgkantoor de verantwoording van deze kosten afwijzen.

Vraag 6

Hebt u zicht op de schaal waarop er vraag is naar seksuele handelingen door verzorgenden/verpleegkundigen in de langdurige zorg? Bent u bereid dit te onderzoeken?

Antwoord 6

Nee. Seksuele dienstverlening is naar zijn aard géén AWBZ-zorg als vermeld in artikel 6 AWBZ (begeleiding). Bovendien zijn hulpverleners in de gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening strafbaar als zij seksuele contacten onderhouden met cliënten die van hen afhankelijk zijn. Ik ben dan ook niet van plan dit te onderzoeken.


XNoot
1

Eindhovens Dagblad, 6 maart 2010.

XNoot
2

Eindhovens Dagblad, 6 maart 2010.

http://www.ed.nl/gezondheid/6356504/Ophef-over-seks-in-de-thuiszorg.ece

Naar boven