Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1805

Vragen van het lid Vagen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over beïnvloeding van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) inzake Influenza H1N1. (Ingezonden 28 januari 2010)

1

Bent u op de hoogte van het feit dat de Raad van Europa een onderzoek laat doen naar de invloed van de farmaceutische industrie op beslissingen van de WHO ten aanzien van Mexicaanse griep?1

2

Bent u het op dit moment eens met de stelling van de Duitse epidemioloog Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese Gezondheidsraad, dat H1N1 virus een milde griep veroorzaakte, en ten onrechte pandemie werd genoemd? Wat is uw mening over de stelling van de heer Wodarg dat de WHO besloten heeft Influenza H1N1uit te roepen tot een pandemie, onder druk van de farmaceutische industrie?

3

Bent u het op dit moment eens met de stelling van Wolfgang Wodarg dat dit een van de grootste medische schandalen is van de laatste honderd jaar? Denkt u dat deze stelling waar zou kúnnen zijn?

4

Is het waar dat in de ontwerpresolutie wordt gesteld dat miljoenen gezonde mensen wereldwijd zijn blootgesteld aan onbekende neveneffecten van griepvaccins die onvoldoende zijn getest? Wat is hierover uw mening?

5

Wat vindt u van de stelling van Wolfgang Wodarg dat regeringen contracten hebben met vaccinfabrikanten, waarbij zij leveringen vooraf reserveren, zodat de producenten de contracten alleen maar hoeven te activeren op het moment dat de WHO bepaalt dat er sprake is van een pandemie?

6

Wat vindt u van dergelijke verkoopgaranties voor de farmaceutische industrie?

7

Heeft Nederland dergelijke afspraken met producenten van vaccins? Zo ja, welke afspraken zijn er en met welke producenten? Zo ja, kunt u aangeven waarom deze afspraken er zijn en door welke deskundigen daarover is geadviseerd?

8

Kunt u aangeven in welk stadium zich de wettelijke regeling bevindt voor een register waarin de banden tussen farmaceutische bedrijven en artsen/onderzoekers worden vastgelegd, conform de motie Arib c.s.? Wanneer wordt naar verwachting dit wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd?2

9

Bent u bereid deze en eerdere vragen inzake de Mexicaanse griep binnen twee weken te beantwoorden, zodat de Kamer op korte termijn met u kan overleggen over het beleid ten aanzien van Influenza H1N1 in Nederland?

Antwoord

Antwoord van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 8 maart 2010)

1

Ja.

2

Ik ben het niet eens met de stelling dat het H1N1 virus ten onrechte een pandemie wordt genoemd. De eigenschappen van het virus, gecombineerd met klinische informatie en de manier waarop het virus zich in korte tijd over de wereld verspreidde, voldeden aan de criteria voor een pandemie zoals de WHO deze had vastgesteld. Gelukkig bleken minder mensen dan gevreesd het ongewone ziektebeeld te doorlopen, zoals bij aanvang van de pandemie werd geconstateerd. Hierdoor kunnen we over het algemeen spreken van een relatief milde griep. Dit neemt overigens niet weg dat deze griep voor medische risicogroepen wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich meebracht.

Ik heb geen aanleiding om te twijfelen aan de integriteit van de WHO. Bovendien zijn de WHO-criteria voor een pandemie gestoeld op medische en epidemiologische informatie. Deze criteria zijn ruim voor het uitbreken van de pandemie vastgesteld en werden breed gedeeld.

3

Nee. Ik denk ook niet dat deze stelling waar kán zijn.

4

Het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) is ontwikkeld op basis van een modelvaccin tegen het Influenza A (H5N1)-virus, een virus dat lijkt op het nieuwe griepvirus. Dit modelvaccin is dus eerder ontwikkeld en uitgebreid getest bij mensen en dieren op werking en veiligheid. Het deel van het vaccin dat ervoor zorgt dat het specifiek voor Nieuwe Influenza A (H1N1) werkt, is aangepast. Voordat een aangepast vaccin kan worden gebruikt moet het aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) voldoet aan de veiligheidseisen van de European Medicines Agency. De European Medicines Agency is de Europese Geneesmiddelenautoriteit voor de beoordeling en bewaking van geneesmiddelen. Hierin is ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vertegenwoordigd. Ik ben het dus niet eens met de stelling.

5

Mogelijk zijn er regeringen die een dergelijk contract hebben gesloten. De Nederlandse regering heeft geen contract (gehad) onder deze voorwaarden.

6

Ik ben geen voorstander van dergelijke verkoopgaranties. Ik vind dat regeringen, wanneer het moment daar is, een eigen afweging moeten kunnen maken om wel of niet – voor de gehele bevolking of een gedeelte daarvan – vaccins aan te schaffen. Regeringen hebben echter een ongunstige (onderhandelings)positie in relatie tot de farmaceutische industrie. Tijdens een pandemie zal de vraag naar vaccins het aanbod immers naar verwachting ruimschoots overtreffen. Dit kan verklaren waarom regeringen mogelijk toch deze contracten hebben gesloten.

7

Nederland heeft geen afspraken met producenten waarin verkoopgaranties zijn opgenomen. De Nederlandse regering had wel, onder andere voorwaarden, een contract afgesloten met vaccinfabrikant Solvay Pharmaceuticals B.V. om ten tijde van een pandemie met voorrang vaccins geleverd te krijgen. Het besluit hiertoe is mede gebaseerd op adviezen van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft diverse malen aangegeven dat zij vaccinatie tegen influenza als het beste middel beschouwt om de bevolking tegen een grieppandemie te beschermen.

8

Zoals u weet ben ik een groot voorstander van transparantie over de (financiële) banden tussen artsen/onderzoekers en farmaceutische bedrijven. In debatten met Uw Kamer is dit punt meerdere keren aan de orde geweest en intussen zijn veldpartijen zich van de noodzaak tot openheid goed bewust. De eisen die Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) stelt aan het gebruik van persoonsgegevens en het publiceren van persoonsgegevens speelt in deze kwestie een belangrijke rol. Ik wil voorkomen dat onjuiste, incorrecte of onduidelijke persoonsgegevens gepubliceerd worden. In de afgelopen periode is onderzocht welke persoonsgegevens in aanmerking komen voor publicatie, hoe die gegevens verkregen kunnen worden, wie die gegevens zal publiceren en welke stappen er ondernomen moeten worden om te komen tot openbaarmaking. De variant van zelfregulering lijkt vooralsnog de grootste kans te bieden om binnen redelijke termijn openbaarmaking te kunnen realiseren. Een wettelijk traject kost aanzienlijk meer tijd en zal dus pas op een veel later tijdstip tot resultaat kunnen leiden. Ik ga er vanuit dat ik u dit voorjaar kan informeren over de precieze planning.

9

Dit is helaas net niet gelukt.


XNoot
1

 The Guardian, 11 januari 2010: «Drug companies face European inquiry over swine flu vaccine stockpiles».

XNoot
2

 Kamerstuk 22 894, nr. 243.

Naar boven