Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1597

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken over het sluiten van winkeldeuren om energie te besparen. (Ingezonden 11 januari 2010)

1

Valt het u ook op dat winkeliers ondanks het huidige koude weer hun winkeldeuren vaak wagenwijd open laten staan?

2

Deelt u de mening dat deze energieverspilling ongewenst is?

3

Deelt u de mening dat winkeliers flink op de energiekosten kunnen besparen als ze de winkeldeuren sluiten op het moment dat de verwarming of airconditioning aan staat?

4

Deelt u de mening dat dit ook zou bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en aan een gezondere werkomgeving voor winkelpersoneel?

5

Bent u bereid hierover in gesprek te gaan met MKB Nederland, teneinde in kaart te brengen hoeveel winkeliers jaarlijks op de energiekosten kunnen besparen door de winkeldeuren te sluiten?

6

Bent u bereid afspraken te maken met MKB Nederland om ervoor te zorgen dat winkeliers investeren in energiebesparende maatregelen, zoals deuren die automatisch open en dichtgaan, en dat ze hun deuren zoveel mogelijk gesloten houden op het moment dat de verwarming of airconditioning aan staat?

Antwoord

Antwoord van minister Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer), mede namens de minister van Economische Zaken (ontvangen 15 februari 2010)

1

Ja.

2

Ja.

3

Ja. Een proef in Amsterdam heeft uitgewezen dat er met eenvoudige technische maatregelen een forse energiebesparing van circa 40% mogelijk is.

4

Ja. Winkels met open deuren hebben een onnodig hoog stookgedrag of hogere energiekosten als gevolg van het gebruik van airco’s. Het sluiten van winkeldeuren als de verwarming of airconditioning aan staat, draagt derhalve bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast levert het een bijdrage aan een gezonde werkomgeving van winkelpersoneel.

5

Ja. Het energiecentrum MKB heeft in een nieuwsbrief van september 2009 aandacht besteed aan de open gevels en energiebesparingsmaatregelen. Een inventarisatie teneinde de omvang van de problematiek in kaart te brengen, die wordt uitgevoerd in samenwerking met MKB Nederland, zal naar verwachting in de eerste helft van dit jaar gereed zijn

6

Het Activiteitenbesluit bevat reeds een regeling voor energie. In het Activiteitenbesluit is reeds voor bedrijven, die een energiegebruik hebben van 50.000 kWh per jaar aan elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of aardgasequivalenten per jaar aan brandstoffen, de verplichting opgenomen om alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder of alle energiebesparende maatregelen die een positieve netto contante waarde hebben bij een interne rentevoet van 15%. Indien deze energiegrenzen niet worden overschreden, geldt deze verplichting om alle energiebesparende maatregelen te nemen niet. In dat geval heeft het bevoegd gezag wel de mogelijkheid om op basis van de zorgplicht van het Activiteitenbesluit handhavend op te treden wanneer sprake is van evidente gevallen van energieverspilling. Bij de toepassing van het begrip evidente energieverspilling bestaat enige ruimte voor invulling door het bevoegd gezag. Dit ligt ook voor de hand, omdat de concrete omstandigheden van het geval daarbij relevant zijn.

Via het project lokale klimaatinitiatieven ondersteun ik gemeenten actief bij hun aanpak van energieverspilling door open deuren. Deze ondersteuning betekent het opzetten van voorbeeldprojecten en het geven van voorlichting over de mogelijkheden die de wet nu reeds biedt. Of separate afspraken tussen de rijksoverheid en MKB-Nederland of nadere regelgeving nodig zijn, zal ik laten afhangen van de inventarisatie die inzicht moet geven in de omvang van de problematiek. In overleg met het Energiecentrum MKB zal ik in ieder geval nu al bevorderen dat ook via dat kanaal het nemen van energiemaatregelen wordt gestimuleerd en de voordelen van technische maatregelen bij open deuren actief worden gecommuniceerd.

Naar boven