Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1585

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de staatssecretaris van Justitie over de uitvoering van Penitentiaire Programma’s. (Ingezonden 21 januari 2010)

1

Hoeveel mensen zitten jaarlijks in een Penitentiair Programma als laatste onderdeel van hun detentie, zodat zij overdag een programma volgen buiten de gevangenis en de resterende tijd thuis zijn? Hoeveel daarvan worden uitgevoerd door de Penitentiaire Trainings Centra (PTC’s)?

2

Is het waar dat het Penitentiair Programma een bijzonder succesvol programma is? Zo ja, is er onderzoek verricht naar de recidivecijfers van deelnemers aan Penitentiaire Programma’s? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat het nuttig is hier inzicht in te verkrijgen? Zo ja, bent u bereid hier onderzoek naar te doen en daarbij te kijken of er onderscheid te maken valt tussen reguliere gedetineerden (die niet deelnemen aan een penitentiair programma), de deelnemers die wel en de deelnemers die niet door de PTC’s zijn begeleid?

3

Waarom komen er niet veel meer gedetineerden in aanmerking voor het Penitentiar Programma? Wat gebeurt er met gedetineerden die niet in aanmerking komen voor een Penitentiar Programma? Kan deze groep in aanmerking komen voor een Basis Penitentiair Programma? Vindt u het wenselijk dit uit te breiden?

4

Waarin onderscheidt zich de doelgroep van de PTC’s van de mensen die een Penitentiair Programma doorlopen zonder betrokkenheid van een PTC?

5

Wat kost een plaats in een PTC per persoon per dag?

6

Bent u tevreden over de wijze waarop de PTC’s in Nederland hun taak op dit moment vervullen? Slagen de PTC’s naar uw mening momenteel goed in hun taak om gedetineerde deelnemers, in de laatste fase van hun detentie, te begeleiden met de terugkeer in de maatschappij? Zo nee, waarom niet?

7

Welke rol zullen de PTC’s gaan spelen in het programma Modernisering Gevangeniswezen?

8

Bent u er van op de hoogte dat veel deelnemers aan Penitentiaire Programma’s niet goed zijn voorbereid op wat zij kunnen verwachten in de PTC’s? Is het u bekend dat er deelnemers zijn die met bagage en slaapzak aankomen in de verwachting dat zij gehuisvest zullen worden op het PTC? Bent u bereid te bezien of de voorbereiding op en de voorlichting en informatie over deze programma’s vanuit de penitentiaire inrichtingen kan verbeteren?

9

Wanneer is besloten dat de Penitentiaire Programma’s, die nu nog door Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) worden uitgevoerd binnen de PTC’s, moeten worden overgedragen aan de reclassering? Welke redenen waren hiervoor destijds? Gelden deze redenen nog steeds? Welke problemen die er nu zijn zouden worden opgelost met een eventuele overdracht? Kunt u het evaluatierapport over de pilots op dit gebied betrekken in uw antwoord?

10

Is het uw verwachting dat de reclassering dit werk beter zou doen dan hoe de DJI het zelf al doet? Zo nee, waarom zou dit programma dan afgestoten moeten worden? Zo ja, op welke onderdelen denkt u dat de reclassering dit werk beter zou doen?

11

Is het uw verwachting dat de reclassering dit werk goedkoper zou doen dan hoe de DJI het zelf al doet? Zo nee, waarom zou dit programma dan afgestoten moeten worden? Zo ja, welke dagprijs zou de reclassering krijgen?

12

Kunt u toelichten welke stappen er al ondernomen zijn om de PTC’s over te dragen aan de reclassering? Is het waar dat dit proces al jaren vrijwel stil ligt? Is nog steeds uw verwachting dat de overdracht van de Penitentiaire Programma’s aan de reclassering in 2010 kan plaatsvinden?1

13

Heeft u bij het nemen van het besluit de PTC’s af te stoten overleg gehad met het personeel en de medezeggenschapsorganen? Hoe is dit precies gelopen?

14

Vindt u het acceptabel dat het personeel van de PTC’s al jaren in onzekerheid zit over de toekomst van hun werk? Deelt u de mening dat het wenselijk is dat deze mensen die dit belangrijke werk doen eindelijk duidelijkheid hierover krijgen? Is het u bekend dat er onder het personeel geen begrip en dus geen draagvlak is voor de overdracht van de PTC’s? Bent u bereid om met het personeel en de medezeggenschapsorganen overleg te voeren over nut en noodzaak van de overdracht van dit werk aan de reclassering?

Mededeling

Mededeling van staatssecretaris Albayrak (Justitie) (ontvangen 12 februari 2010)

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Van Velzen (SP) van uw Kamer aan de staatssecretaris van Justitie over de uitvoering van Penitentiaire Programma’s (ingezonden 21 januari 2010) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


XNoot
1

 Kamerstuk 32 123 VI, nr. 13, blz. 48.

Naar boven