Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1577

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Financiën over de door Obama aangekondigde maatregelen om speculatief gedrag van banken in te dammen. (Ingezonden 29 januari 2010)

1

Kent u het artikel «Trichet steunt bankenplan Obama»1 en het artikel «Bos steunt als eerste in EU bankenplan Obama»2?

2

Bent u net als ik laaiend enthousiast over de voorstellen van Obama?

3

Herinnert u zich dat u eerder heeft aangegeven niet zeker te zijn van het nut van een scheiding van spaar- en investeringsbanken?3 Valt er uit uw reactie in het NRC Handelsblad op te maken dat u dat nu wel bent?

4

Ziet u de openlijke steun van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) als voldoende reden om de discussie nu op Europees niveau actief te gaan voeren nu u aangeeft dat nu niet meer gewacht hoeft te worden op de VS en u eerder aangaf dat deze discussie op Europees niveau gevoerd moet worden?4

5

Bent u voornemens concrete voorstellen, naar het voorbeeld van Obama, aan de EU-lidstaten en de Europese Commissie (EC) voor te leggen?

6

Zou u vooruitlopend op het in stemming brengen van de motie Van Gent c.s.5 die ondertekend is door vertegenwoordigers van een meerderheid van de Tweede Kamer, deze briefwisseling ook met de Kamer willen delen?

7

Zou u een uitgebreide reactie op het voorstel van Obama en Volcker naar de Kamer willen sturen met daarin uw voorstellen en wensen voor een nieuwe marktordening in de sector?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 11 februari 2010)

1

Ja.

2 en 3

Ik verwelkom en steun de voorstellen van President Obama, niet in de laatste plaats omdat deze getuigen van politieke wil aan de andere kant van de oceaan om het financiële systeem te versterken. In een brief aan mijn Amerikaanse ambtgenoot, Secretary Geithner heb ik die steun ook overgebracht. Ik ben van mening dat de plannen een nuttige bijdrage zijn aan lopende mondiale trajecten om (i) het nemen van excessief risico door banken die zich deels financieren met deposito’s te beperken en (ii) de too-important-to-fail problematiek te ondervangen. Het voorstel van President Obama past in die zin in een breder palet van G20/BCBS/FSB-voorstellen voor mondiale financiële systeemversterking op het terrein van kapitaal, liquiditeit, risicomanagement, macro-prudentieel toezicht en crisisinstrumentarium, dat thans wordt uitgewerkt.

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen heb ik aangegeven dat ik een scheiding van spaar- en investeringsbanken een interessant idee vond, maar dat deze discussie op tenminste het Europese, maar bij voorkeur het mondiale niveau gevoerd dient te worden. Binnen de EU was de huiver daarvoor tot voor kort echter groot gelet op de potentiële schade aan het level-playing field op het moment dat niet ook de Verenigde Staten vergelijkbare initiatieven ontplooien. Nu de Obama regering de zogenoemde Volcker-rule heeft gepresenteerd, is er een momentum om die discussie op de agenda in Europa te krijgen.

4 en 5

Zoals blijkt uit het antwoord op de vragen 2 en 3 beschouw ik de presentatie van de plannen van President Obama als voldoende reden om deze voorstellen actief mee te nemen in de discussies binnen Europa en daarbuiten, waaronder de G20. Ik heb dit ook geschreven aan Secretary Geithner. De indruk dat het goed is als ook op Europees niveau deze discussie wordt gevoerd, wordt gelukkig gesteund door verschillende Europese collega’s en regeringsleiders.

Ik heb aan de Spaanse voorzitter een brief gestuurd met het verzoek om het onderwerp op de agenda van de eerstvolgende Ecofin te zetten. Mijn Europese collega’s hebben een kopie van de brief ontvangen.

6

In de bijlage treft u de brief die ik naar de Spaanse Minister van Financiën, mw. Elena Salgado, in haar rol als de voorzitter van Ecofin, gestuurd heb.1

7

Met de brief over de toekomst van de financiële sector (Kamerstuk 32 013, nr. 1) heb ik u de kabinetsvisie op de financiële sector doen toekomen. Die visie is niet veranderd. Een meer uitgebreide reactie op de voornemens van President Obama is op dit moment niet opportuun omdat over die plannen nog geen nadere details bekend zijn. Ik zeg u echter gaarne toe op het moment dat dit wel het geval is, u hierover in een afzonderlijke brief nader te informeren.


XNoot
1

 FD, 27 januari 2010 http://www.fd.nl/artikel/14080140/trichet-steunt-bankenplan-obama

XNoot
2

 NRC Handelsblad, 25 januari 2010 http://www.nrc.nl/economie/article2467276.ece/Bos_steunt_als_eerste_in_EU_bankenplan_Obama

XNoot
3

 Kamerstuk 31 371, nr. 265.

XNoot
4

 Kamerstuk 31 371, nr. 167.

XNoot
5

 Kamerstuk 32 123 XIV, nr. 136.

XNoot
1

 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven