Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1467

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de werkwijze van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). (Ingezonden 25 januari 2010)

1

Bent u bekend met de lange wachttijd op een aanvraag voor terminale zorg bij het CIZ?1

2

Wat is uw oordeel over de situatie waarin de aanvrager pas na 1 maand een reactie krijgt op de aanvraag voor terminale thuiszorg?

3

Bij hoeveel aanvragen voor terminale thuiszorg komt de beoordeling van het CIZ, net als in onderhavig geval, te laat? Kunt de Kamer informeren over deze cijfers?

4

Wat is de verklaring voor de lange wachttijd voor de beoordeling? Is dit een probleem dat vaker voorkomt? Hoelang is de gemiddelde wachttijd?

5

Zou het niet beter zijn dat, wanneer een huisarts of specialist terminale thuiszorg aanvraagt, deze acuut gegeven moet kunnen worden, en dat de aanvraag met spoed moet worden beoordeeld? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn kunt u dit regelen met het CIZ en andere betrokken partijen?

6

Bent u van mening dat het nodig is dat huisartsen en specialisten maar liefst 16 pagina’s in moeten vullen voor een aanvraag? Zo ja, hoe rijmt u dit met de politieke wens om de bureaucratie te verminderen? Zo nee, kunt u hier per direct een einde aan maken?

7

Deelt u de verontwaardiging van de briefschrijver over het feit dat er na het bericht van overlijden van de aanvrager wél binnen één dag een reactie van het CIZ kwam dat de behandeling van de aanvraag was afgebroken?

8

Wat is uw antwoord op de vraag die de brievenschrijver stelt hoe het moet met mensen die geen netwerk hebben om de uitblijvende terminale thuiszorg op te vangen?

9

Wat is uw reactie op de uitspraak van de Westlandse huisartsen dat het CIZ een nagel aan de doodskist is?

10

Bent u bereid met de Westlandse huisartsen en met de Landelijke Vereniging van Huisartsen om tafel te gaan over de werkwijze van het CIZ? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer informeren over de uitkomsten van het overleg?

11

Bent u ook bereid om met het Nederlands Genootschap van Huisartsen te overleggen over het onderzoek dat zij hebben gedaan en waaruit komt dat de helft van de huisartsen aangeeft te weinig tijd te hebben voor voldoende zorg voor ouderen?2 Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer informeren over de uitkomsten van het overleg?

12

Bent u bereid een actieplan te maken om het CIZ en de bureaucratie van de indicatiestelling af te schaffen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kan de Kamer het plan verwachten?

13

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het algemeen overleg over Palliatieve zorg op 4 februari 2010?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 3 februari 2010)

1

De brief van mw. K. W. te G is mij bekend.

2

Deze gang van zaken is niet gebruikelijk en ook onnodig.

Zie ook mijn antwoord op de vragen 3 en 4.

3 en 4

Een indicatie-aanvraag voor terminale zorg wordt door het CIZ binnen 48 uur (twee werkdagen) afgehandeld.

Terminale zorg aangevraagd als standaard indicatie protocol (SIP) kan zelfs direct worden ingezet. Meestal heeft een huisarts hierover afspraken met bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie die voor hem deze SIP-aanvraag indient en dan direct de noodzakelijke zorg levert.

Het op die manier tijdig afhandelen van aanvragen voor terminale zorg lukt alleen niet als deze aanvragen zonder vermelding dat het om terminale zorg gaat worden ingediend; deze worden dan als reguliere aanvraag in behandeling genomen.

5

Ja, en dit is ook al geregeld. Een huisarts of specialist heeft al de mogelijkheid acuut AWBZ-zorg in te zetten als het gaat om spoedzorg. AWBZ-zorgaanbieders weten dat zij in dat geval direct de zorg kunnen starten, vooruitlopend op het indicatiebesluit. Dat geldt ook voor terminale thuiszorg die acuut ingezet moet worden volgens de behandelaar.

6

Zoals u kunt zien op de site van het CIZ beslaat het aanvraagformulier acht pagina’s. Een behandelaar, bijvoorbeeld een huisarts, kan het indienen en afhandelen van een aanvraag bij het CIZ voor bijvoorbeeld palliatief terminale zorg vereenvoudigen en versnellen door gebruik te maken van hetzij de digitale aanmeldfunctionaliteit hetzij een standaard indicatieprotocol (SIP). Voor een SIP moeten slechts negen vragen worden beantwoord.

7 en 8

Ik zal u mijn antwoord op de brief van mevrouw K.W. te G in afschrift doen toekomen.

9

Uit de brief van mw. K.W. te G. blijkt niet wie in welk verband genoemde uitspraak heeft gedaan en wat de aanleiding was. Ik kan daarom in reactie daarop alleen aangeven dat ik het beeld dat de Westlandse huisartsen hebben van het CIZ niet herken. Wel lijkt het mij goed als het CIZ de Westlandse huisartsen actief over haar mogelijkheden en werkwijze informeert. Zie ook het antwoord op vraag 10.

10

Het CIZ is intern de gang van zaken rond deze aanvraag nagegaan en heeft ook contact opgenomen met de huisarts.

Voor het CIZ is dit aanleiding om in hun relatiebeheer de huisartsen, en deze huisartsengroep in het bijzonder, opnieuw goed te informeren over de mogelijkheden om versneld en eenvoudig indicatieaanvragen in te dienen.

11

In antwoord hierop wil ik u verwijzen naar de beantwoording door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. A. Klink, mede namens mij, van de vragen van het kamerlid Wolbert (PvdA) over huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen (Ingezonden 11 december 2009).

12

In antwoord hierop wil ik u verwijzen naar mijn brief «Bouwen aan vertrouwen» aan de Tweede Kamer van 5 november 2009 en de daarin opgenomen maatregelen die zijn gericht op een verdere vereenvoudiging van het proces van indicatiestelling AWBZ.

13

Ja.


XNoot
1

 Ontvangen brief, onderhands aan het ministerie verstrekt.

XNoot
2

 Netwerk: «Huisartsen: wij komen vaak schrijnende gevallen tegen in ouderenzorg» http://www.netwerk.tv/artikelen/huisartsen-wij-komen-vaak-schrijnende-gevallen-tegen-ouderenzorg

Naar boven