Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1446

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de ministers van Justitie en voor Wonen, Wijken en Integratie over de in brand gestoken vrouw in Zeist. (Ingezonden 11 december 2009)

1

Bent u bekend met het bericht «Jonge vrouw in brand gestoken in Zeist»?1

2

Is het waar dat een Afghaanse vrouw in Zeist in brand is gestoken? Is hier sprake van eerwraak? Kunt u dit toelichten?

3

Kunt u een overzicht geven van het aantal gevallen van eerwraak dan wel eergerelateerd geweld in Nederland in de afgelopen jaren, toegespitst op de aard van het misdrijf en herkomst van dader(s) en slachtoffer(s)?

4

Is er sprake van een toename dan wel afname in het aantal gevallen van eergerelateerd geweld?

5

Is het waar dat in casu een islamitisch huwelijk was voltrokken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk? Hoe is dat mogelijk? Kunt u dit toelichten? Kunt u hierbij ingaan op de wettelijke grondslag?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie), mede namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie (ontvangen 3 februari 2010)

1

Ja.

2

De schrikbarende omstandigheden van het overlijden van deze jonge vrouw vormen op dit moment onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek is nog in volle gang. Eergerelateerd geweld is een mogelijkheid waarmee de politie en het Openbaar Ministerie rekening houden. In het belang van dit onderzoek kan ik op dit moment geen verdere mededelingen doen.

3 en 4

Bij gebrek aan betrouwbare gegevens, kan geen volledig beeld worden geven van het aantal gevallen van eerwraak en eergerelateerd geweld in Nederland in de afgelopen jaren, toegespitst op de aard van het misdrijf en de herkomst van daders(s) en slachtoffer(s).

Op dit moment werkt het Landelijk Expertise Centrum (LEC EGG) aan een rapportage over de zaken die sinds 2006 zijn behandeld. In het eerste kwartaal van 2010 zal een publicatie van het LEC EGG verschijnen, waarin wordt aangegeven hoeveel zaken in de periode 2007/2009 onder de aandacht van de Unit Multi Etnisch Politiewerk van het regiokorps Haaglanden en (sinds 1 november 2008) van het LEC EGG zijn gekomen. In dit onderzoek wordt onder meer gekeken naar de aard van eergerelateerd geweld onder verschillende migranten- en vluchtelingengroepen.

Binnen de vrouwenopvang is inmiddels een landelijk registratiesysteem voor gegevens van mogelijke eergerelateerd geweldzaken beschikbaar. Er is in oktober 2009 een start gemaakt met een eerste verzameling van kwantitatieve gegevens over de periode januari t/m augustus 2009 bij alle instellingen binnen de vrouwenopvang. Op dit moment vindt een verkenning plaats naar de wijze waarop op grond van registraties en dossiers in de 3 pilotgemeenten, de vrouwenopvang, de pilots voor opvang van minderjarigen en de politie een meer geïntegreerd inzicht kan worden verkregen over de aard van de eerproblematiek in Nederland. Op dit moment acht ik bestaande inzichten nog te onvolledig om uitspraken te kunnen doen over toe- of afname van eergerelateerd geweld.

5

Momenteel kan ik hierover geen uitlatingen doen, aangezien in het onderhavige geval het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.


XNoot
1

 Nu.nl, 9 december 2009.

Naar boven